Gutte-lese-hester: JA JA JA!

Lesing er verktøyet vi ikke klarer oss foruten. Så skal du gjøre én bra pute-sying under armene på ungen din så legg til rette for lesing. Ta barna til biblioteket. Kjør lydbøker i bilen og når som helst. Vær positiv til lesing. Les selv. Du inspirerer barna. Din holdning er viktig!

Anton og David Waldemar og Victor

Her er fire gutter jeg kjenner ganske godt på biblioteket en het sommerdag. I biblioteket er det svalt og fint. Og nesten ikke folk i varmen. To i leseflåten som Anne Traegde har laget, og to i salongen.

En fin sommertime.

Og PS voksne: Lesing kommer ikke av seg selv, og det varer ikke av seg selv. Det er ferskvare. Lesing er en venn vi må være med ofte. For noen er lesingen vanskeligere tilgjengelig. Har du en unge som har det sånn så må dere lese enda mer. Du må lese høyt, dere må høre på lydbøker, og så må barnet eller ungdommen lese noe selv. Hver dag minst 15 minutter. Også i sommerferien. Har dere glemt det? Begynn nå. Finn frem Donaldblader eller hva som helst dere liker å lese. Det er fremdeles en hel måned igjen av sommerles, bli med!

God lesing!

8 tanker om “Gutte-lese-hester: JA JA JA!

 1. Fikk lyst til å komme med et innspill til deg siden du vil skrive magasinartikler 🙂 Jeg setter veldig stor pris på alle de blogginnleggene dine som handler om barn og læring. Du har jo skrevet både om tidlig språkutvikling, lesetrening, skolestart, barnehagerelaterte saker, for å nevne noe. Alt dette ser jeg for meg ville være interessante temaer for sånne foreldre&barn-blader/-nettsteder. (Finnes det ikke ganske mange av dem etter hvert??) Jeg er sikker på at mye av det du allerede har i arkivet ditt kunne gjort seg på trykk i et sånn type magasin.
  Ferieklem herfra, er på vår årlige Danmarksferie og storkoser oss!!

  Liker

 2. Jeg er helt enig med deg! Lesing er veldig viktig. Og selv om man ikke liker/klarer lese høyt selv, så kan man bruke bildebøker, kunst og snakke om den. Det handler om å utvikle og bruke språket. Lydbøker hjelper. Og dersom man liker å lese høyt, men har et urolig barn, kan man likevel lese mens barnet leker, spiser eller bader. Det er mange muligheter.

  Og det gjelder å spille på personligheten til barnet, f.eks konkurranseinstinktet. Hvis en gjør det, er det viktig å undersøke om barnet har forstått innholdet og fokusere på det og ikke bare lesetempo/antall leste bøker.

  Kan også være smart å lese en bok man har sett flmen «til», for å se på forskjeller og likheter.

  Hva har du selv lest i sommer?

  Liker

  • Jeg har hørt på en haug med lydbøker med barna, jeg har lest litt aviser, også har jeg lest meg litt opp på noen dameblader fordi jeg har tenkt å se om magasinartikler kan bli en liten deltidsinntekt for meg. I dag har jeg faktisk vært på biblioteket for å låne en lydbok til meg. Jeg tenkte bare sånn: Nå skummer jeg over hylla her og ser hva som taler til meg. Øynene falt på Sangen om den røde rubin, av Agnar Mykle. Den ga jeg på et tidspunkt opp å lese i ungdommen. I vinter hørte jeg Jan Mehlum si på radio at dette var den viktigste boka i hans liv. Fodi han hadde funnet den i foreldrenes bokhylle da han åpenbart var litt for ung til å lese den (i følge de voksne 😉 og den hadde åpnet øynene hans for litteratur. Han siterte også den siste setningen i boka, som jeg husker var nydelig, men ikke hvordan. Den sa noe fint om kjærlighet. Skal snart begynne på den:)
   Og du Lammelåret, hva har du lest?

   Liker

   • Hva jeg har lest i sommer (og som jeg er midtveis i) er:
    Nattog til Lisboa
    Voldens ansikter (fag)
    Livet etter skuddene
    Ensomhetens grunn
    Før jeg forlater deg
    Mørke grener
    Sommernoveller 2013
    Den gåtefulle Mr.Ripley
    Den fordekte Mr.Ripley
    Muskat
    Ville hester
    Gravrøys
    Den finnes ingen helhet
    Frida – et selvmords anatomi

    Dette var for juni og juli. Mye interessant!

    Det er interessant hvordan enkelte bøker bare ber om å bli lest. Slik var det med Livet etter skuddene, som jeg har hatt i fire år. Først nå var det helt riktig å lese den.

    Liker

   • Voldens ansikter er skrevet av to kriminologer, er det riktig? Jeg var på litterær samtale med forfatterne og Nils Christie på Cappelen Damm da den ble lansert. Den vil jeg gjerne lese. Etterhvert.

    Liker

   • Y.Hammerlin er sosiolog og forsker med spesialfelt kriminologi. Paul Leer-Salvesen er teolog og professor i etikke og teologi. Begge har doktorgrad.

    Det er en samtalebok, veldig god synes jeg. Det er en interessat måte å strukturere en fagbok på, synes jeg. Jeg er kommet cirka halvveis i den.

    Anbefales! Den kan leses på flere nivåer.

    Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s