Lesing er medisin for ungen din

Det eneste som funker om ungen din ikke liker å lese, synes det er vanskelig å lese eller ikke har funnet noen bøker hun eller han har likt ennå, det er lesing , lesing , lesing. Biblioteket og lydbøker er en velsignelse på veien, og det er helt gratis!

Image

Det her skal jeg bare ha sagt: DET HAR IKKE KOMMET AV SEG SELV!

I sommer finnes SOMMERLES for barn på mange bibliotek her i landet. Du kan registrere barna her. I år har jeg virkelig tatt meg sammen og kommet i gang med LYDBØKER. Så barna har hørt

 • Hockeysveis gir dårlige rim av Siw Wyller
 • Stompa pakker koffert av Anthony Buckeridge
 • Stompa og avskjedsgaven til lektor Tørrdal av Anthony Buckeridge
 • Bare Tsatziki av Moni Nilsson
 • Ruffen av Tor Åge Bringsverd
 • Heksene av Roald Dahl
 • Kurt Quo Vadis av Erlend Loe
 • Historien om Wolfgang Amadeus Mozart av Minken Fossheim
 • Gangsterbestemor  av David Williams
 • Hattejakten (Gubben og katten) av Sven Nordquist

Vi har liggende lydbøker om

 • Tante Brun, tante Grønn og tante Fiolett av Elsa Beskow
 • Svein og rotta av Marit Christiansen
 • Bergensmysteriet av Bjørn Sortland

Alle sammen lånt på biblioteket.

Jeg merker at ungenes entusiasme for lydbøker og bøker generellt har skutt i været de siste ukene, og vet at det å høre lydbok stimulerer til egen lesing på sikt også. Det er så mange dyktige lydboklesere som dramatiserer og gjør at bøkene får en helt annen fremføring enn når jeg leser for barna.

Nå hører de faktisk lydbok når de våkner tidlig. Hurra!

Men det krever at jeg fungerer som PR konsulent, jeg pusher på dem bøker nå. Har våknet litt selv og skjønt at dette toget kommer ikke til å gå for all tid med mine egne barn heller. Det er nå jeg har muligheten til å gi dem leseglede.

Lesevansker og lesevegreing har EN kur. Og det er lesing. Uansett hvor mye unger sliter med lesing så er lesing kuren.

Hos oss skifter vi mellom litt egenlesing, noe høytlesing av meg og masse lydbok. Dette er mitt store sommerprosjekt.

Vi må stadig på biblioteket også fordi der får man hver uke et nytt kodeord som gir poeng i sommerlesingen (denne uka er det Balder som er kodeordet, HYSJ, jeg vil bare ha dere i gang!)

Jeg merker at det gir oss fellesskap, vi opplever noe sammen som vi virkelig setter pris på, som er gøy, og som utfordrer oss.

Sommerles varer til 31 august. Det spiller jo ikke noen rolle hvor mye man leser i forhold til andre, det viktigste er at man bringer seg selv fremover. Lesing er ferskvare, det må jobbes med hele tiden, hver dag.

Uten sommerles så hadde vi kanskje fått lest en bok i sommer. Det er så lett å utsette. Nå durer vi igang så fort vi har et ledig øyeblikk, og har en lydbok i bilen og en på gang hjemme. Han eldste har på iPoden og hører på senga etter at han minste har sovnet.

PS: Linken går til Vestfoldbibliotekene, men jeg mener å ha lest at det finnes flere steder i landet!

PS 2: Ungene får troféer på nettet etterhvert som de leser, legger inn bøker og kommer til nye levels. De får etterhvert også fysiske premier som de må hente på biblioteket.

God sommerlesing!

9 tanker om “Lesing er medisin for ungen din

 1. Tilbaketråkk: Gutte-lese-hester: JA JA JA! | ellens oase

 2. Supert å se barn som koser seg med bøker! Viktig å huske på at det finnes bøker for alle, synes jeg, og at all lesing er bra lesing. Mange unger som ikke synes det er så stas med lesing kan feks like å sitte med bøker som guinnes rekordbok eller donald pocket. Dessverre har jeg møtt en del voksne (også lærere!) som mener at dette ikke er «bra nok» lesestoff. Da glemmer de at motivasjon er den aller viktigste faktoren for å bli en god leser, og i en startfase er det å samle positive leseopplevelser det viktigste arbeidet 🙂

  Ellers er jeg også stor fan av lydbøker, og på biltur er det jo helt genialt! I vår familie, med stort aldersspenn mellom de eldste barna var det ikke alltid like lett å finne noen som fenget både store og små. Alle Roald Dahl sine barnebøker kan anbefales i så måte, og selvbiografien hans «Gutt» er kjempefin og spennende for alle aldersgrupper 🙂

  Liker

  • Takk Kristin B, veldig bra sagt! Når halve befolkningen har lært seg å lese av Donald Duck & Co så er det bare å gi unga Donald, eller altså som du sier hva som helst bare det får dem til på lese!

   Liker

 3. så flott at du skrev dette innlegget Ellen! Helma og meg tok med oss lillebror på biblioteket i dag. Å hun leste to bøker mens vi var der! Til kvelds ville hun høre på lydbok 🙂 Håper det ikke bare er et blaff 🙂

  Liker

  • Så bra, ække noe blaff så lenge du skrur på full sjarm og husker på at ei bok er ikke ei bok. Funker ikke en så finn en annen. Høre sammen i bilen, mens man lager mat, på senga. Fint når vi koser oss sammen med lydbøker. Barna elsker det når vi hører Knerten på vei til hytta f eks. De liker at vi voksne ler og koser oss og får tilbake barndomsminner. I dag har vi kjørt to familier sammen i en bil med Pulverheksa på full kuling. Gøy for store og små!

   Liker

 4. Hyggelig at du skriver om Sommerles, det er veldig morsomt å se og lese om engasjementet det skaper for barna. Vi håper å bringe det til mange flere steder i landet neste år! 🙂
  – Utvikler av Sommerles

  Liker

 5. Veldig kjekt å lese om din intensiv når det gjelder å få barna til å lese. Med de fleste barn gjelder det å så et frø av inspirasjon, og for mange foreldre gjelder det å hjelpe dem i gang. Selv om jeg leser mye betyr ikke det at poden automatisk velger bøker som tidsfordriv, så jeg driver også med lokking og luring for å få ham gjennom noen bøker i året. Lydbøker er gull verdt for å lirke på leselysten 🙂
  God sommer!

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s