Boka: Jesus – opprører og fredselsker

Religiøs eller ikke, Kristen, Muslim, Buddhist, Jøde, Hindu? Jesus er viktig i vårt samfunn. Mer enn jeg ante før jeg begynte på denne boka. Og han står også mer for seg selv enn jeg har tenkt. Uavhengig av om man har en gudstro eller ikke, har han hatt en enorm betydning for utviklingen av samfunnet vårt slik det er i dag, slik Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King og Che Guevara har satt sine spor.

Jesus

Jesus opprører og fredselsker, av Tomm Kristiansen

Jeg snakker om Tomm Kristiansens nye bok Jesus, opprører og fredselsker. Utgitt på Cappelen Damm. Det er en ungdomsbok, og det tenker jeg er fint. For med RLE-faget får man ikke en skolegang gjennomsyret av historier om Jesus. Hvilket jeg synes jeg er bra, fordi de andre store religionene, samt filosofi og etikk har fått sin plass i faget.

Det er en vekker for meg å oppdage hvor mye av det som skjedde på Jesu tid som er gjenkjennelig i situasjoner som skjer i dag. Mellommenneskelig, og ikke minst hvorfor polariserte miljøer oppstår, når fattige gutter tyr til våpen, vold og religion for å bekjempe en undertrykkende makt. Det var blant disse geriljasoldatene i fjellene Jesus hentet flere av sine disipler. De var venner fra barndommen som hadde forlatt sine familier for å kjempe for frihet fra okkupasjonsmakten – romerne. De holdt seg strengt til skriften, og ville befri landet og folket med religion og våpenmakt. Jesus var en rebell, som ikke lot seg undertrykke hverken av romere eller prester. Han talte dem imot. Våpenløs.

Denne påskelektyren har gjort meg til en Jesus-fan, men jeg må nok si at jeg i motsetning til forfatteren tror mer på miraklene han skal ha utøvd, enn på tanken om at han er guds sønn.

Korantekst

Denne Koranteksten er suren som skiller Kristendommen og Islam. Som sier at Gud ikke kan ha barn. Det visste ikke vi da vi kjøpte den i Khan el-Khalili i Kairo 2006. Vi kjøpte den fordi den var fin. Mosaikk i perlemor og tre.

Og jeg må til slutt sitere en mann jeg kjente før. Han er imam. Jeg tok med en skoleklasse til moskeen han jobbet i. Han sa:

– Jesus er en viktig profet også i Koranen, men vi tror jo ikke at han er guds sønn! Og humret i skjegget.

Er du fan av Jesus?

12 tanker om “Boka: Jesus – opprører og fredselsker

 1. For en fin måte å skrive om en utfordrende bok på! Jeg har ikke lest denne boka, men som både RLE-lærer (med sansen for faget slik det er i dag, ja!) og som menneske er dette en spennende person å lære mer om! Tror jammen jeg skal lese den boka, jeg!! Og Jonas Gardells bok som jeg ser andre anbefaler bør du slettes ikke vente til neste påske med!!!

  Flott blogg, forresten!!!

  Liker

 2. Agnostiker er en som tviler, en ateist en som ikke tror at det finnes en gud. Føler meg litt sånn bedreviter når jeg retter opp sånn, men håper det går greit Mandagsmor!

  Liker

 3. Jeg tror ikke noe på at Jesus var sønn av Gud. Men nå tror ikke jeg på noen guder av noe slag, heller da. Agnostiker, er det ikke det de kaller sånne som meg? 🙂 Men dette tror jeg på: At Jesus var en stor taler, karismatisk og en viktig leder da han levde, ellers ville det ikke gått gjetord om ham i 2000 år! Han var viktig for de samfunnsmessige omveltningene i sin tid og bidro sikkert til å forandre en hel del også etter sin død. Akkurat som andre «profeter» opp gjennom tidene. Men fan er jeg ikke av noen av dem…

  Liker

 4. Jeg forholder meg kun til personene og hendelsene i Bibelen som historiske, og det er snart 20 år siden jeg meldte meg ut av statskirken.

  Liker

 5. Du kan jo lese Jonas Gardells «Om Jesus» neste påske da!

  Jeg er muligens litt rar i hue, men jeg er altså helt sikker på at Jesus er Guds Sønn. Klarer ikke å tvile bare bitte litt en gang. Selv om jeg prøver. Men det er mye annet med Jesus jeg tviler på.

  Liker

 6. Jeg fikk en troskrise for noen år siden, hvor jeg fortsatt trodde på Gud, men ikke på Jesus som Guds sønn. Jeg hadde en slags «Jesus som lærer»-innstilling da, men erfarte at han var vanskeligere å like i den konteksten. Ikke umulig, men altså litt vanskeligere. Og nå som jeg er kristen, har jeg litt vanskelig for å forstå at så mange som ikke tror på Gud, ser på Jesus som sympatisk (i hvert fall ikke i den grad som mange gjør), for han var jo nærmest umenneskelig krevende og streng med disiplene og familien. Virkelig. Men jo, jeg er «fan».

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s