å lære seg å lese – lure og idiotiske triks for begynnerlesing

Å sørge for att starten på et barns lesekarriære blir god er noe av det aller viktigste vi gjør av for barna i skolen. Det er nok de færreste som spør barnebarnet sitt hvordan det går med tålmodigheten med å stå i kø, klipping med saks, knytting av skolisser og evnen til å inkludere andre i leken. Det er lesing det spørres etter, og det er lesing som bringer barna til å kunne finne kunnskap selv.

Leser på senga

Leser på senga som storebror. På hytta.

Noen leser før de begynner på skolen, noen bruker de første månedene i 1. klasse på lære seg å lese, men for andre igjen er veien mer kronglete enn som så.

Da er det viktig at vi voksne er nøye med å si lydene på bokstavene. Vi sier at en bokstav heter – be, men lyden er – b. Og så videre. Så tll dere voksne:

Si bokstavlyden uansett hvor liten eller stor ungen din er, for du vet ikke når hun eller han blir interesert i lesing, og da er det viktig å gi riktig verktøy!

Sier du lyden så er det det eneste vi lærere ber deg om. Og vil du gjøre mer så la alltid ark og papir ligge fremme. Enda mer? Les! Både for deg selv og ungen. Barn inspireres av voksne som leser. De vil gjøre det vi gjør. Enda mer? Skriv små lapper til barnet der det står: Vi må huske å ta med regntøy i barnehagen/på skolen i morgen. La ungen diktere hva det skal stå på tegningene de lager, og vær med glede barnets sekretær!

Da forstår de at det de tenker kan bli til ord – som andre kan lese. Det er magi, og barn elsker magi!

Det finnes hindre i veien for barn som strever med lesingen sin. Om voksne og større barn rundt barnet som lærer seg å lese sier – be, og – kå, og – pe, og – de, og – ge, og så videre, så kan det komplisere. Barnet som skal lese navnet Kristhoper kan da finne på å lese på denne måten:

KÅERIESTEHÅOPEEER

Det skjønner jo alle at er å stikke kjepper i hjulene for en liten håpefull. Men. Det topper seg når vi putter inn JÅDD i dette kaoset. Det er tross alt 29 bokstaver og nok å holde styr på. Med JÅDD blir det helt, helt galt. Da blir navn som

Jørgen til JÅDDØERGEEN

Jakob blir til JÅDDAKÅBE

Jens blir til JÅDDEENES

For deg som leser dette og kanskje er glad i ord og selv lærte tidlig å lese, så virker det jeg skriver her kanskje underlig. Men hør; dette er virkeligheten for mange barn, og hvem som skal få lang vei å gå med lesingen sin det kan ingen forutse. Derfor er det så viktig at ALLE barn får en god lesestart.

Uten noe dill dall. Det enkleste er det beste. Skriv ord på lapper. Korte ord, og ord som har mening for barnet. Og det er helt andre ting enn hva som har mening for oss voksne. For barn på 5-7 år er det meningsfullt og få en lapp med bad på for eksempel. For så å legge den der den hører hjemme: På badet. Tilbake og hente ny lapp. Hva står det? Og les sammen! Les s-t-o-l. He, det står stol her! Legg lappen på en stol. Samle på lappene og gjør det om igjen. For mange barn som vokser opp i dag er håndskrift eksotisk. Tenk det!

Barn skriver som regel før de leser. Mange som fulgt barnet sitt i leseprosessen har opplevd at ungen skriver: APGFXZCPQ (de er særlig glad i de eksotiske bokstavene xzcwq!). Og så kommer de til deg og ber deg om å lese hva det står der. Når vi da leser dette uforståelige sammensurium så kan vi lett tenke at barnet kanskje blir skuffet når de får vite at det ikke står noe ordentlig der. Men neida, de synes det er storveis at vi kan lese det de har skrevet. At det ikke betyr noe er helt underordnet.

Det er gøy å være vosken i en verden av barn som jobber med lesingen sin. Bli med inn i den verdenen når din sjanse byr seg!

Har du noen tanker eller opplevelser du vil dele om JÅDD eller andre lesekomplikasjoner så vil jeg gjerne høre. Og jeg hører gjerne fine, gode historier om lesing også!

7 tanker om “å lære seg å lese – lure og idiotiske triks for begynnerlesing

 1. Hei Ellen! Leeenge siden jeg har kommentert hos deg, men jeg har så hektiske dager her hjemme for tiden at jeg har pålagt meg selv ganske strenge restriksjoner for nettbruk. Så selv om jeg fortsatt leser og koser meg med hvert eneste innlegg fra deg så hopper jeg bare fort videre uten å legge igjen et pip… Jeg bruker så lang tid når jeg skal skrive noe nemlig:-) men nå skal jeg øve meg på å skrive litt raske kommentarer, for jeg synes det er så dumt å ikke vise hvor godt jeg liker det du skriver!

  Tror det er mange som trenger en bevisstgjøring rundt nettopp det du skriver om her, og jeg har selv sett så mange eksempler på hvordan det kan kludre til forståelsen hos ungene når voksne ikke er konsekvente med å si LYDEN til bokstavene. Husker en gutt jeg gikk sammen med på skolen som sleit med lesinga, han skulle skrive navnet på læreren vår – hun het Ellen, og han skreiv LN. Helt logisk det vel!

  Ellers har jeg lagt merke til et annet fenomen som er egna til å skape forviklinger på begynnerstadiet. Det er når alfabetet skal illustreres, på plakater og i bøker, med fine bilder som passer til hver enkelte bokstav. Så kommer man for eksempel til Y, og hva er det bilde av der? Joda, en yoghurt! Og hvilken lyd begynner yoghurt på? JJJJJJJJJ! Det er sånt som irriterer meg altså. Nå har jo forresten sing-sang kommet med alfabetkort, og jeg er veldig spent på å se om de har gjort noen sånne feil… Håper ikke det 🙂
  Klem fra KristinB

  Liker

  • Så koselig at du er tilbake Kristin B, tenk at du leser alt jeg skriver, det er jo helt utrolig koselig!I know! Jeg så på Lesekorpset på NRK Super i stad, der sier/synger de JÅDD! Ahhhhh, jeg får lyst til å hyle inn en melding til dem.

   Og ja, jeg har også hatt en elev som skrev mitt navn sånn LN, og en annen som skrev det på denne måten L1!

   Klem og takk for for ordene dine, fra Ellen

   Liker

 2. Viktig og nyttig.

  Min sønn kjente igjen alle bokstavene veldig tidlig (fra ca 2 år tror jeg). Han sa bokstaven min, bokstaven til mamma, bokstaven til — osv. Derfor ble jeg overreasket over at han strevde med lesingen til å begynne med. Først da han forsto at han kunne lese hva som kom i barneTV selv knekte han koden. Han måtte se en hensikt med å lese.

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s