the prepared environment – what to choose from before tv?

the prepared environment - what to choose from before tv?
Ja, det er selveste julenissen minstebarnet har foreviget langt uti januar! Legoheaven, Borgermesteren(!) på hans talerstol, et selvkomponert fengsel, tegnesaker – og til slutt TV.

Et av de viktigste prinsippene i Montessroipedagogikken er det forberedte miljøet. Vi skal skape et godt fysisk miljø i klasserommet, tilrettelagt for læring, redskaper og læringsmateriell skal være tilgjengelige og i riktig høyde, barna skal kunne sitte forskjellige steder, ha god arbeidsro,osv. Her hjemme er det nok ikke så tilrettelagt for barn som jeg skulle ønske. Men noen ganger skjer ting uten at jeg har tenkt så nøye igjennom det på forhånd. Bra ting. Jeg hentet en kasse LEGO fra barnas rom til stua. Nå står den på veien fra gangen eller kjøkkenet til TV.

Det betyr at barna som er på vei til å slå på TV setter seg ned og leker med LEGO i stedet. Og om de ikke stopper ved legoen så ligger det ennå en mulighet før TV, noen tegnesaker. Det har ført til lite tv titting i det siste. I helgen så så de litt på morgen TV, og så forsvant de inn i legouniverset. Jeg spurte om de var ferdige med å se tv, så kanskje vi kunne høre litt på radio’n. Det syntes de var en god idé, og dét ble jeg så glad for! Koselig med lørdagsradio, lyden av lego og barn som planlegger og har roller i lego. Jeg synes det er så stressende lyder på barnaprogrammene.

Hvordan synes du det er å HØRE på barnetv?


Posted

in

by

Comments

8 svar til «the prepared environment – what to choose from before tv?»

  1. Barbarella avatar

    Min sønn leker, bygger, lever og elsker Lego Ninjago. Å se tv versjonen er for ham livsviktig for å forstå ‘loren’, og kunne leke ut det han ser både i barnehagen og med legoen på rommet sitt! Vanlig barnetv bruker vi sjelden.

    Men jeg fikk fine ideer av innlegget ditt om tilrettelegging. Idag satte begge seg til med iPad og iPhone. Da tok mamma fram puslespillene og ba begge barna om hjelp. De kom!

    Liker

    1. ellens oase avatar

      Å ja, det blir fine stunder av sånt, så koselig å høre Barbarlla!

      Liker

  2. Joanna avatar

    Ikke så glad i å høre på det som bakgrunnstøy nei. Hvis det skulle være levelig, så måtte jeg sette meg ned og se på med dem. Ellers ble jeg bare irritert. Da mine var små var det faktisk ikke barnetv muligheter hele dagen som nå. Barnetv var kl. 1800 på ettermiddagene og kl. 9 lørdagsmorgen. Og det er jeg litt glad for nå. For jeg er redd jeg faktisk ville vært litt sånn slappfiskmamma som tydde til TV’n som avlastning litt for ofte. (Som det var, så gikk Svaneprinsessen og div. andre tegnefilmer omtrent i loop på vhs/dvd) Men vi har faktisk hatt helt TV frie perioder også! Mer eller mindre frivillig, riktignok. Den gamle tv’n vår sang på siste verset i noen måneder før den konket helt, og det tok ca. 20 minutter å skru den på. Man måtte sitte tålmodig og trykke på påknappen helt til tv’n fant det for godt å skru seg på. Da var den ok. Men det medførte at tv tittingen måtte planlegges, og man vurderte om man virkelig virkelig hadde lyst å se det programmet – egentlig. Og ofte så hadde man faktisk ikke det. (Ulempen var at når tv’n først var kommet på, så ble den stående på., for å slippe ‘oppvarmingen’ på ny) Da den omsider døde, så syntes vi det var så deilig å ikke ha tv, at vi drøyde noen måneder før vi skaffet ny. Og da den nye var i hus, så tenkte vi at vi skulle klare å fortsette å se lite. Det skled raskt tilbake til gamle vaner gitt. Men det siste året eller så, så merker vi faktisk at annen skjermaktivitet har overtatt noe for tv’titting. For alle generasjoner i heimen. Deilig.

    Liker

    1. ellens oase avatar

      He he, vårt første TV hadde de to siste årene tapet på en lighter på på-knappen. Som hadde gått i stykker. Du aner ikke hvor naturlig det var for vår da toåring å røske ut kontakten når TV skulle slås av!

      Liker

  3. underveis avatar

    Jeg synes det er morsomt når jeg får sånne ting til å fungere jeg også. Før hadde vi ett 3-4 meters tegnebord stående langs med den ene stueveggen. Der kunne tegne- og legoprosjekter ligge framme til enhver tid – ikke måtte ryddes hver gang det var mat…. Nå har vi et eget legobord i kjellerstua – en egen «dokkehus og legoverden» bak sofaen. Og variasjon hjelper. Finne fram noe som har vært vekk en stund….
    Og tv-en er så strengt regulert her i huset at ungene er jo nødt til å finne på noe annet uansett…. 🙂

    Liker

    1. ellens oase avatar

      Jeg er også en sånn som regulerer TV kraftig. Vi har bare hatt statskanalene også, inntil nylig, men lørdag og søndag morgen så kan det skli litt ut altså – om vi ikke tar initiativ til noe annet. Og det er det ikke alltid vi gjør. Ikke før kl 10 om morgenen. Men da er det svart skjerm. Og nå mye før faktisk.

      Liker

  4. Åshild i bestemors hage avatar

    Jeg er forundret over at det må være så mye skrik og skrål, mest av voksne, både på barneTV og i barneradio som NRK super. (Skrekkelig setning, men jeg rekker ikke dele opp).

    Liker

    1. ellens oase avatar

      He he Åshild, det går veldig bra! Og enig!

      Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!