kunst på lavbudsjett – og et slitesterkt vennskap

trine-og-lasse-mosaikkTrine Ross og jeg møttes da vi begge gikk på Store Restrup højskole i Aalborg høstsemesteret 1986. Vi skulle begge bli jounalister den gangen, og vi ble plassert på samme rom. Tilfeldigheter bringer mennesker sammen! Trine er i dag magister i kunsthistore og kunstkritiker i Politikken. Hun har bidratt til en rekke publikasjoner og har selv skrevet flere bøker om kunst og kunstnere, og som programlederen i tv-programmet hun er med, som du finner link til nedenfor sier:

– Hun kjenner gud og hvermann i dansk kunst!

I de første årene etter folkehøgskolen møttes vi flere ganger, men da jeg i 1995 kom til København som Nordplusstipendiat for å ta mellomfag i kunsthistore var det flere år siden vi hadde sett hverandre. Ingen av oss visste da at vi hadde valgt likt for annen gang, først journalistikk og så kunsthistorie. Jeg tenkte jeg skulle gjøre meg litt kjent i byen og med studiet før jeg tok kontakt med Trine igjen. Så jeg installerte meg på min danske studenthybel, startet på studiet, og fant en plakat der det sto at nye studenter kunne få rådgiving av magistergradstudentene Mette og Trine. Jeg syntes den håndskrevne plakaten så ganske kjent ut, men jeg tenkte at alle danske studenter sikkert har lik skrift. Jeg gikk likevel til rådgiving en torsdags morgen, for noen spørsmål hadde jeg uansett.

Og der satt hun, og kjente meg ikke igjen, trodde jeg. Senere fikk jeg vite at hun hadde tenkt at hun der er jo helt lik Ellen, men det er selvfølgelig ikke henne. Til jeg begynte å snakke. Vi ble både målløse og snakkesalige og oppglødd, og kaffekopper, lunsjer, middager og vinflasker senere var vi fremdeles venner, og i dag er hun en av de venninnene jeg har hatt lengst, til tross for at vi ikke ses ofte.

I sommer reiste barna og jeg med tog til København. Til Trine og Lasse. De to var kjærester da vi gikk på højskolen (højskole i Danmark er det samme som følkehøyskole i Norge). Etter mange års opphold kom de sammen igjen for åtte år siden. Bildene her er fra vi besøkte dem, og linken er til tv-programmet de var med i som heter KUNSTSAMLERNE på dansk tv. Trine er også med på KUNST QUIZ, som også vises på dansk tv, og som du finner link til om du går inn på Trine Ross’ nettside.

Bli med inn i deres helt unike kunstverden i Købenavn!

Kunstsamlerne – god kunst for få penge (3:6).

En tanke om “kunst på lavbudsjett – og et slitesterkt vennskap

  1. Livet er fullt av tilfeldigheter. Mange gode tilfeldigheter. Og det er så flott med slike venner som man klikker med og alltid har noe å snakke med om, selv om man ikke treffes så ofte. Jeg skulle forresten også bli journalist en gang, radiojournalistikk . På den folkehøyskolen møtte jeg ham jeg senere gifta meg med. Tilfeldigheter!

    Ang. innlegget fra 23.12 og tær. Skjønnhetsidealer endres. Jeg husker at jeg i ungdommen syntes det var så stygt at tå nummer to var lengre enn stortåa at jeg ikke våget å gå med åpne sandaler en gang. Senere har jeg funnet ut at veldig mange har denne «skavanken» og dessuten at jeg faktisk har ganske pene føtter, he he.

    God helg til deg, Ellen.

    Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s