{Oldemors Kogebog # 2} I mangel av en indre vinduspusser

Vinduspuss har virkelig aldri vært et av mine mestringsområder. Som student på 90-tallet gikk jeg løs på et. Det så greit ut da det var vått, men da sola hadde tørket det, så man bare at noen hadde forsøkt å vaske det, og at det så mye værre ut enn før jeg startet. Etter det har jeg aldri tatt helhjertet fatt på vindusvask. Men det har hent at noen i min nærhet har tatt initiativ til  vaske vinduene våre. Da har jeg sagt: – Fint, jeg kan lage middag!

Vindusruder

I oldemors kogebog har jeg i alle fall oppskriften.

Mine formødre derimot var og er noen resere på alt av husarbeid. Nå når jeg har arvet min oldemors Kogebog for Folkeskolen utgitt i revidert utgave i 1894, burde redningen være innenfor rekkevidde, trenger bare et semsket skinn da:

Vindusruder

vaskes lettest med et semsket skind, vredet op i lunkent vand. Ingen tørring eller gniding bakefter behøves. Skindet maa for hver gang , det er brugt, vaskes opp i kuldslået vann og grønnsæbe og tørres. Bruger man for varmt vann blir det stivt og ubrugeligt. Vinduer kan ogsaa vaskes af med klud, oppvredet i svagt sæbevand, og derefter gnides blanke med avispapir. Intørrede maleflekker agtages med klud eller salmiakspiritus.

Neste bloggpost fra oldemors kogebog blir noen sannhetens ord om interiørfokus , hvor det slår meg midt i magen at kvinnene fra den gang ville fått sjokk om de hadde tittet inn i 2014 krystallkulen!

Her er mitt første utsnitt fra Oldemors kogebog:

♥ {Oldemors kogebog} volume 1: Nå er den min

Har du et forhold til vinduspussing?

6 tanker om “{Oldemors Kogebog # 2} I mangel av en indre vinduspusser

 1. Tilbaketråkk: {Oldemors Kogebog # 2} I mangel av en indre vinduspusser | Myblog's Blog

 2. Jeg har egentlig alltid likt å vaske vinduer, fordi det alltid blir sånn stor forskjell på før og etter. Jeg har bodd i hus der vindusvasken i hele huset kunne gjøres på en drøy time, og med 28 småruta vinduer med innervinduer der jeg strekker jobber over et par uker. Zalo og nal er en bedre metode enn semsket skinn, mener jeg.

  Liker

  • Ja, det er den forskjellen jeg har opplevd i motsatt retning av deg, hehe. Så spørs det hva slags image man vil ha: Elendig vindusvasker, eller ingen vindusvasker. Easy 😉
   Ja himmel før hadde vi sånne doble vinduer her også. Det er jo ikke rart at folk var hjemmeværende.

   Liker

 3. Jeg liker ikke vinduspuss.. Da svigermor var for syk til å pusse sine selv så spurte hun meg…jeg sa selvfølgelig ja og pusset i vei..i solsteiken.. Det var ett mareritt og jeg endte opp med å komme tilbake dagen etter før sola traff vinduene og ta de en gang til..kan nok ikke skryte av at de ble bra da heller,men de ble da bedre…forrige gang jeg funderte på å pusse de store i stua her så krasja en fugl i vinduet…jeg tok det som ett tegn på at de car blanke nok jeg 😉
  Den boka må jeg si at virker fin 🙂

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s