♥ {Oldemors kogebog} volume 1: Nå er den min

Jeg fant og fikk min oldemors «Kogebog for folkeskolen og hjemmet» 2den utdave fra 1894. Oldemor ble født i 1897, så mye tyder på at det ikke var ny kokebok og ny læreplan for hver utdanningsminister på den tiden Jeg ble sittende og se i den. Og himmel og hav, det er virkelig litt av hvert de fikk inn i denne vesle boka, og sannelig tok de husholdet på alvor. Den starter med 11 sider om boligen som jeg tror jeg bare må dele, nå frem mot jul.

Kogebog

Boka er så velbrukt at jeg ikke klarer å lese undertittelen!

 

Først av alt begynner boken med:

Hovedregler

1. Vær selv ren og hold alt rent om dig!

2. Hav alt i orden, før kogingen begynder!

3. Sæt alt på paa plads; det sparer tid

4. Sæt maten frem så pent som muligt!

Klar for litt «old style» husholdsregler?

Rengjøring har aldri vært min styrke, men her i første kapittel ser jeg at denne kan jeg lett slippe unna og hake ut med en gang:

Storrengjøring

begynner med ovnens pudsing. Den maa tømmes for aske, støv må aftørres med en ulden klud, og slemme pletter afgnides med sandpapir. Derefter ingnides ovnsærten med en fille eller harelabb, og med en børste pudses, til ovnen blir blank og skinnende.

Siden de færreste av oss har så gamle over så regner jeg dette lille avsnittet som harmløst å dele. Ingen dårlig samvittighet her. Så har vi en til. De færreste har oljemalte tak for tiden så jeg deler den også:

Er værelsenes vægge og tag oljemalede, må de vaskes minst en gang om aaret; er derimod væggene tapetserede og taket hvidtet, må man indskrænke sig til at fæste en ren klud paa en kost og dermed tørre støvet godt ned flere gange om aaret. – Oljemalede vægge maa vaskes med en uldklud og svagt sæbevand ovenfra og nedad og med lidet vand, da det nedrindende vand sætter merker. Saasnart et stykke er ferdigvasket, maa det tørres med en linnedsklud.

Soda ødelægger maling; benyt til rengjøring kun sæbe.

Når jeg leser, og skriver dette forstår jeg litt mer av min oldemors liv. Hun kunne så mye om alt. Om tekstiler og flater, flekkfjerning, bakst og knokekoking. Hun fikset og holdt i orden, den gang det ikke bare var å kjøpe nytt. Egentilig ganske fint å lese tenker jeg. Om å ta vare på ting på en ordentlig måte.

God helg til deg!

Ellen

 

6 tanker om “♥ {Oldemors kogebog} volume 1: Nå er den min

 1. Tilbaketråkk: {Oldemors kogebog # 2} I mangel av en indre vinduspusser | ellens oase

 2. En av mine gamle bøker starter med: Husmorens første oppgave om morgenen er å ha gjort noe klart kvelden før.
  Det har skjedd litt siden disse bøkene ble skrevet.

  Når det gjelder oljemalte vegger og tak vil jeg jo tro at veldig mange har det. Det betyr jo malt med oljebasert maling.

  Liker

  • Ja det har du sikkert rett i Åshild. Vi har også oljemaling, OG tapet. Men mange bruker jo miljømalinger nå. Når jeg er helt ærlig skulle jeg mange ganger ønske at noen hadde gjort noe klart kvelden før. Det er ikke det at de er dårlige de gamle bøkene….

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s