Å spise som en nordmann er en katastrofe

– Norge er et lite, men ressursrikt land. Men dere har et overforbruk. Å spise som en nordmann er en katastrofe, for miljøet og for helsa.

Nordmenn spiser som..

Jeg har kuttet litt i denne: Hallvard Skauges illustrasjon viser en velfødd kar som spiser av kjøttjordkloden.

Jeg kunne snakket til dere på skjerm via Skype, men jeg ville se dere i øynene når jeg sier dere dette. Vi i den vestlige verden overspiser og bruker opp klodens begrensede ressurser.

 

Dette sier professor og engelskmann Tim Lang. Han sier videre at det er galskap å ha en politikk som sier at matforbruket skal opp med 70%.

 

WTO-tall viser at årsak nummer 12 av 17 dødsårsaker verden over henger sammen med for mye og feil mat.

 

– Vi produserer mer korn for å gi til dyr som vi kan spise, men som igjen gir oss hjertesykdommer. Han sier videre at dagens matsikkerhetspolitikk er helt feilslått. I stedet for fokus på produksjon av mer mat, må vi over på et mer bærekraftig kosthold. Lang er like oppgitt over sitt eget land som av Norge. – I London spiser vi mat som om byen var et helt kontinent.

 

Professoren oppfordrer den norske regjeringen til å legge om strategien for fremtidas matsikkerhet. Han mener politikerne må arbeide for å få kjøttforbruket ned. Veien fram er mer planter og mindre kjøtt. Og det kjøttet som produseres må være bedre og dyrere. Forbrukerne må overbevises om at de må betale mer. – I dag er kjøtt for billig, sa Lang.

 

– Matkrisa handler mer om kultur og verdier enn om underskudd på mat. Det er et holdningsproblem, ikke et produksjonsproblem. Dessuten er økt matproduksjon skadelig for miljøet.

 

Dette jeg har skrevet over her har jeg klippet ut og strippet ned fra Drude Beers kommentar i Nationen lørdag 20. september. Hun skriver under oveskriften Nordmenn spiser som gale, fra Toppmøtet om mat. De andre innleggene på konferansen handlet om matmangel, den engelske professoren sa at det var for mye mat!

Jeg studerte en gang et fag som het Global forståelse. Der var det tall på hvor mye ressurser som krevdes i ulike lands matproduksjon. USA lå på topp, Nepal på bunn. Nepal ble brukt fordi det er et land der folk likevel spiser bra, og har nok mat. Tallene viste at for de ressursene som skulle til for å mette én amerikaner kunne 250 nepalerese leve godt, samme energiforbruk gikk altså med for å mette en amerikaner og 250 nepalesere.

Det er hva det handler om.

Jeg tenkte på å skrive: Eller? under her. Men jeg droppet det.

God bærekraftig dag fra Ellen

2 tanker om “Å spise som en nordmann er en katastrofe

  1. Til tross for at mat aldri har vært så billig som nå, så klages det over at maten er for dyr. De pengene folk ikke vil bruke på mat brukes til annet forbruk som interiør, klær og reiser.

    Jeg mener at Norge burde bli mer selvforsynt på mat. Det er uetisk at vi importerer for oss billig mat fra land som trenger maten selv.

    Liker

    • Ja, jeg kjenner at jeg er opp til ørene trøtt av å høre folk klage på alt som er dyrt i Norge og billig i utlandet. Samtidig vil vi hele tiden ha mer lønn, og mye mer enn alle andre tjener. Bare de rikeste i verden har råd til å besøke oss. Jeg sliter med å holde meg høflig, og kjenner at når du sier dette har jeg lyst til å si det jeg mener. Og det er at å være dumsnill er jo dumt, men dumslem er så mye verre. Eller dumforaktfull.

      Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s