Inkluderende foreldre sier – Hei, og inviterer i bursdag

Det er mulig å skape gode klassemiljøer, barnehagemiljøer og nabolag. Læreren er viktig. Men du er aller viktigst. Du som er mamma eller pappa til noen. Du må sørge for å ta din del av ansvaret for at mobbing ikke får fotfeste.

Smultringprinsen # 2

Barn elsker å være gjestfrie, sjenerte barn kan trenge litt hjelp til å få være det.

Til bursdager må du invitere alle som naturlig er med i en gruppe barnet ditt er en del av. Du må sørge for at ingen blir glemt. Inviterer du alle jentene utenom en eller to, vil de andre føle seg utenfor. Uansett hvor mye barna sier at de ikke liker, eller ikke leker så godt med, så må du bare si JO! Alle eller ingen.

Har du liten plass, er i en vanskelig situasjon, har dårlig råd etc? Det kan være så mange grunner til at det ikke er aktuelt med stort bursdagsselskap. Velg en eller to venner da. Ta de på filmkveld og overnatting. Piknik i parken. Strandbursdag. Du må ikke invitere alle om du ikke har mulighet eller overskudd. Et år må du kanskje si til ungen din at vet du hva, i år får vi ikke til bursdagsselskap. Jeg er blakk, jeg er utslitt, bestefar ligger for døden. Det kan være så mange grunner til at vi ikke får til alt alltid.

Bare sørg for at ingen føler seg utestengt, glemt eller oversett.

Det er vel annerledes når de blir større? Nei! Tvert i mot. Da er det viktigere enn noen gang. Når barna kommer i den sårbare puberteten må du holde stø kurs i et kaos av dramatisk utvikling for ungdommen.

Undersøkelser har nylig vist at antimobbeprogrammer ikke funker. Og min konklusjon på det er at en brannslukking vil bare være midlertidig så lenge pyromaner går fritt rundt med bensin og fyrstikker. Den sosiale grunnmuren i barnas liv må være solid. Den er det du som skaper. Og alle de andre voksne i barnas krets. Dere må jobbe sammen. Her er ikke stedet for å være feig. Er du sjenert? Greit, prøv så godt du kan likevel. Et godt sosialt liv er det ungen din trenger. Ditt viktigste bidrag til samfunnet er å gjøre din del av inkluderingsjobben.

  • Si hei.
  • Inviter i bursdag.

Er du enig, uenig? Si det!

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s