Kan man kaste bøker? Jeg sier ja nå.

Men det er litt jug. For jeg gir bort. Selv om jeg tenker at mange av de gamle bøkene jeg har liggende har gått ut på dato. Bøker som aldri ble klassikere, men som jeg slukte da jeg var i lesehestalderen.

Bokkasting

I 12-13 års alderen da jeg hadde blitt en habil leser samtidig som jeg ikke hadde så mye lekser. Jeg leste og leste og det gikk mye i etterkrigstidas ungpikebøker. De viste meg veien inn i ungdomstiden, og selv om jeg forsto at det lå en tidsforskyving der, så beit jeg på en god del romantisk vrøvel som ikke hørte hjemme i min virkelighet. Som historisk dokumentasjon på jentedrømmer så holder det sikkert, men jeg tenker at det ikke kan være bra å lese for mye av de greiene i dag. Kanskje var det aldri bra. De bøkene skapte noen forventniger i meg om mennesker som jeg ikke har sett så mye av i virkeligheten. Det var en overdose i rettskaffenhet og høy moral. Alle jobet i motstandsbevegelsen under krigen, alle var gode til å danse, alle elsket å gå lange skiturer. Ja, det var ganske søtt altså! Men ikke så realistisk. Eller kanskje var det oppdragende bra? Jentene i de bøkene var både selvstendige og foretaksomme. Det er kanskje derfor jeg har tatt vare på dem, fordi jeg hadde så mange fine lesestunder. Beholder noe da kanskje.

Jeg kvitter meg med noe av bokarven fra generasjonen før meg. Og arven etter meg. Frøken Detektiv for eksempel. Jeg leste én på ny for noen år siden, og ble overrasket over hvor dårlig det var. Og hvor rasistisk. Man forsto straks at man hadde med en kjeltring å gjøre når man leste beskrivelser som «sortmusset», og «en mann med med en utenlandsk aksent». Disse typene hadde også gjerne misstenkelige arr. Det går noen nyere barnebøker også. Det er ikke så mye av det ungene har fått av bøker som jeg bare må ta vare på, dessverre. Det blir mest klassikere. Så mye ganske nytt går også nå. Ut av huset.

Jeg rydder. Igjen. Jeg kjenner at jeg trenger å rydde ut av huset for å få plass til levende og langtrekkende tanker. Nå er det gamgle bøker og blomsterpotter som skal ut.

Men det svir litt.

Før det blir bra.
For det blir bra med rydding. Det vet jeg.

Hva gjør du med bøker?

6 tanker om “Kan man kaste bøker? Jeg sier ja nå.

 1. Hæ!!.. tenkte jeg, KASTER hun bøker?? Nå var det heldigvis ikke SÅ ille.. 😀
  Ja, for man kaster ikke bøker! Å gi dem bort, selge eller bytte dem så andre kan lese dem, det er ok, men kaste dem..nei! 🙂
  Riktignok har jeg brukt noen gamle boksider i scrappingen, og da er jo boka ødelagt i den forstand at den ikke kan leses lenger, men den blir iallefall brukt til noe.
  Jeg har bøker jeg har arvet etter besteforeldrene mine, bøker fra min egen barndom og oppvekst og bøker som ungene har hatt. Vi har ryddet og gitt/solgt noe, men har mere igjen.. ( og heime i Trøndelag ligger det både Frøken Detektiv, BobseyBarna og Hardyguttene inne på kottet.. 😛 )
  Fortsatt riktig god sommer, og lykke til med videre rydding! Klem! 🙂

  Liker

  • He he, jeg har faktisk kastet bøker. Bøker jeg har syntes er helt elendige. Barne og ungdomsbøker som jeg har tenkt at jeg ikke vil bidra til at andre vil lese.

   Jeg prøver å bli litt tabloid i titlene mine fordi jeg har hørt at det gir flere lesere, hehe. Derfor den dramatiske overskriften.
   Superfin dag til deg og Inger, og klem!

   Liker

 2. Jeg gir bort bøker. Oppfordringen når jeg «låner» bort bøker, er å gi dem videre til noen andre som vil lese.
  Alt er ikke høyverdig litteratur, men fin underholdning.

  Når det gjelder Frøken Detektiv så leste jeg dem. Hadde alle bøkene. Mamma syntes det var fint, var vel en nostalgi i det også.
  Men jeg leste også Bobsey-barna og husker da jeg som ganske ung (11-12 eller noe) forsto hvorfor jeg ble fortalt at det var søppel. Det var skikkelig dårlige greier!

  Guttungen leser Hardy-guttene, forresten. Både den nye varianten, og den gamle, fars gamle bøker. Står vel ikke helt for dagens holdninger det heller.

  Liker

  • Nei, det gjør jo ikke det, men som du sier det er fin underholdning. Og jeg tenker at Frøken Detektiv og Hardyguttene er også en del av kulturarven vår.

   Jeg har forandret litt på innlegget mitt etter at du kommenterte. Eller samtidig som du kommenterte. Ikke så mye, måtte bare ha med et bilde. Det var så mørkt i natt da jeg skrev. Og jeg var så himla varm at jeg ikke klarte å tenke helt klart. Det tror jeg ikke jeg gjør nå heller 😀 God dag Siri!

   Liker

 3. Sliter også med å kaste bøker, og har nok samme nostalgiske forhold til etterkrigstida ungpikebøker som jeg arvet etter min mor. Var ting virkelig så enkle den gangen?

  Noen bøker har gått til fretex, noen til loppemarked, noen til bookcrossing (http://www.bookcrossing.com/) og noen blir bare stående i hylla. Nå øker ikke mengden så mye lenger, har blitt flink til å lese e-bøker og låne på biblioteket.

  Liker

  • Ja samme her. Nyere bøker synes jeg er lettere å resirkulere. Det får noen andre glede av. Jeg må ikke HA alt jeg leser. Så det går gjerne videre.

   Takk for link Abelone. Skal sjekke ut.

   Jeg har forandret litt på innlegget etter at du kommenterte. Men innholdet er det samme.

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s