flest likheter mellom jenter og gutter

Så like

To seksåringer på svømmekurs. Det er ikke mye mer enn det åpenbare som skiller dem. Gutt og jente.

Min påstand er at samfunnet definerer jenter og gutter som veldig forskjellige, og at det er bra for én ting: Økt forbruk.

Like fullt:

I skolen opplever jeg ikke markante forskjeller på gutter og jenter.

Jeg har jobbet med barn i hele mitt voksne liv, og her er et eksempel på hvordan jeg opplever gutter og jenter i skolen:

Da jeg presenterte temaet OPPFINNELSER OG OPPDAGELSER for en gruppe 3. og 4. klassinger syntes alle det var et veldig spennende tema, og de deltok alle aktivt i idédugnaden vi gjorde sammen.

Jeg så i øynene deres at de grublet og funderte på toppgir etterhvert som temaene trillet ut av dem.

Her er barnas idéer til hva de kunne forske på innen temaet oppdagelser og oppfinnelser som har vært og er, viktige for menneskene:

 • Elektrisitet
 • Fyrstikker
 • Vaskemaskinen
 • TV
 • Satelitter
 • Penger
 • Innedo
 • Tall
 • Skrift
 • Brannslukningsapparat
 • Komfyr
 • Hjulet
 • Kjøleskap
 • Telefon
 • Skole
 • Motorer
 • Bøker
 • Ild
 • Petroleum
 • Metall
 • Såpe

Som lærer har jeg erfart at jenter og gutter er like interesserte i dyr og planter, blir fascinerte av egyptisk kultur, Kon-Tiki ferden og fine steiner. De har lyst til å bli i stand til å snakke med mennesker på den andre siden av jordkloden, og de elsker å jobbe med stoooore tall.

Det er like viktig for gutter og jenter å utvikle seg til å bli fine, gode mennesker som mestrer livene sine, og er i stand til å skape og holde på vennskap.

Alle barn synes det er utrolig at mennesket har klart å finne opp en maskin som kan fly oss opp i luften.

Jeg opplever gang på gang at både gutter og jenter liker å oppleve at de får en pen og funksjonell håndskrift. Men ikke alle er opptatt av det, og blant dem det ikke er så nøye for finnes både jenter og gutter.

Når vi lager mat er lysten til å være med på det like stor blant gutter og jenter, når vi rydder skolegården om våren er det like viktig for jenter og gutter at vi får det pent og at vi blir kvitt søpla. Det samme gjelder når vi skal ha gjester på skolen, både jenter og gutter liker å tørke støv, og de blir like andektige når de får sette en blomst i vase til fest.

Gutter og jenter er like interessert i miljøspørsmål, resirkulering og vil vite hva vi kan gjøre for å ta vare på kloden vår.

Jeg opplever at interesser er basert på kulturell påvirkning og forventning, og ikke på kjønn.

Jeg tror at både jenter og gutter går glipp av mange muligheter i livet fordi samfunnet påstår så sterkt at de er mer forskjellige enn like. Jenter kan ikke behandles likt, heller ikke gutter. Alle barn må møtes som de er, og det er mye mer individuelt enn kjønn.

Så er det noen ting som appelerer mer til gutter og andre ting som appellerer mer til jenter. Dette vet psykologene som jobber for produktutviklere som skal selge til barn. Og det er opp til oss forbrukere om vi vil la dem få definere hva som skal være barna våres virkefelt.

Det kan bli mye spiderman og prinsesser for de minste. Men det kan bli noe mer.

Det er helt opp til oss.

Hva velger du?

16 tanker om “flest likheter mellom jenter og gutter

 1. Tilbaketråkk: her er mine beste bloggposter for oktober | ellens oase

 2. Tilbaketråkk: mine favoritt – bloggposter for oktober | ellens oase

 3. Åh, så bra skrevet Ellen! Jeg er så hjertens enig i det du skriver her. Har alltid vært opptatt av kjønnsosialisering og alltid valgt det som tema når det har vært oppgaver og fordypningsemner i studiene, og sånn sett fått lest en god D litteratur på området. Og det alle forskere uansett ståsted tydeligvis kan enes om er at ulikhetene er større mellom individene innafor et og samme kjønn enn mellom kjønna. Som mamma til to gutter og tre jenter er det akkurat sånn jeg opplever det i hverdagen også.

  Jeg har ei bok som jeg bare elsker, som handler om kjønnsosialisering i skolen. Jeg har sikkert mast om den før, men går ikke av veien for å anbefale den en gang til: Er skolen for Kari eller Ronny? av Jorun Gulbrandsen. Den er så morsom og lettlest og allikevel tankevekkende for alle som har med barn å gjøre. Jorunn er ei fantastisk dame som holder sprudlende foredrag (bla om feminisme) og trollbinder forsamlinger med sitt store fortellertalent. Jeg synes boka er like aktuell i dag som da den kom ut tidlig på 90-tallet. Skulle ønske du ville lese den – det hadde det vært så gøy å høre hva du synes! 🙂

  Liker

 4. Åh, så enig! Jeg får f.eks aldeles fnatt hver gang jeg beveger meg inn i den blå og rosa atmosfæren i en leketøysforretning… Skulle ønske at vi kunne se individer og ikke kjønn når vi ser på barna våre! Kunne skrevet en avhandling om dette, men fårlar det bli med disse linjene.

  Liker

 5. Jeg velger som deg! Og jobber hver dag, i møte med elever og min egen jente, med å minne meg på det. Jeg tror også at både jenter og gutter går glipp av mye, fordi vi har så spesifikke forventninger og krav til deres kjønn. Godt innlegg!

  Liker

 6. Jeg er enig med deg. Og jeg er oppgitt på alle som skal fortelle meg at «gutter er jo sånn» og «hun er jo jente, så da så». (Eller som tilsvarende skal forklare alt mulig med plassering i søskenflokken.). Jeg har både gutter og jenter – så dermed er jo jeg ekspert og kan uttale meg om dette 🙂
  Nuvel. Gutter og jenter kan alt. Men det er forskjell på folk allikevel. Her i huset så har det vært noen markante interesseskiller som har fulgt tradisjonelle kjønnnskillelinjer – however. Jenta vår som ble født inn i et hus allerede fylt av en del traktorer og lekebiler og en storebror som kunne forskjell på alle bilmerker og alle slags andre kjøretøyer i toårsalderen – hun brød seg lite om dette – og det var hun selv som valgte å ta sin eneste dokke under armen og forlange at den skulle være med på alt, døgnet rundt. Den bodde på hennes arm. Det var nemlig «babyen». Nuvel. Og det er hun som har valgt å tegne mest, perle mest osv…
  Alle her har lekt med alt (men ikke like mye) – og lillebror bryr seg null om kjønnsrolletradisjoner.
  Og alle skal få alle muligheter. Det er en stadig utfordring å få til.

  Liker

  • En gang var jeg på sykehusbesøk med en 3. klasse. Da vi gikk derfra sa en av guttene: – Hæ, kan jenter bli sykepleiere? Jeg svarte, – Ja, det går an. Vi hadde nemlig besøkt en av pappaene i klassen på hans jobb. Han var sykepleier på akkutten.

   Liker

 7. Godt innlegg! Jeg er veldig enig med deg og synes at ungene blir presset inn i en form som babyer, en verden av rosa eller lyseblått, søtt eller tøft. Fra første plagg er det rett inn i kjønnsrollemønsteret!

  Liker

 8. Veldig interessant, Ellen! Når jeg tenker meg om, er selvsagt det kulturelle veldig viktig. Jeg ser det har vært stor pågang hos deg når det gjelder innlegget ditt om abort…jeg abonnerte nemlig på kommentarer, og jeg har hatt min fulle hyre med å tømme mailboksen min ;-D

  Liker

  • Takk Unn! Ja himmel og hav jeg hadde min fulle hyre her med å følge med. Det sydet og levde helt sitt eget liv her inne. Veldig takknemmelig for alle som delte historiene og tankene sine.

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s