Barndommens glemte lukter – Jo-Ni teakolje, og vinner av Emilie finner en saks

Image

Glans i hver dråpe! står det på flasken.

Noen ganger strømmer gamle følelser frem når jeg gjenkjenner en lukt. Jeg har dette gamle toalettbordet. Det ble flyttet på i en liten ommøblering og jeg så at det kunne trenge en liten oppfriskning. Bakerst i skapet fant jeg en skvett Jo-Ni møbelpolish, eller teakolje som min mamma kalte det. Ukentlig omgang med denne flasken var en naturlig gesjeft i 70-talls hjemmet jeg vokste opp i. Et hjem langt unna innflytelse fra Paris 1968.

Til tross for at eplet har falt langt stammen hva møbelpolering og mye annet angår, var det en koselig lukt å kjenne igjen. Og vi gliste litt og ble to små igjen husfar og jeg der vi flyttet rundt, feide, støvsugde, og tok ut og satte inn skruer.

Har du et forhold til Jo-Ni møbelpolish?

Toalettbordet har jeg arvet etter min oldemor. Hun fikk det til sin konfirmasjon som nok var i 1912. Hennes far hadde da en MøbelFABRIKK i Sandefjord. I tråd med tiden og arkitekturen i byen fra den tiden er dette bordet Jugenstil. Det samme er vaskevannsfatet som jeg også har en mugge til. Nå fungerer det som plantepynt. Porselenet er fra Villeroy & Boch. Det har stått i kjelleren noen år, men nå har jeg tatt det frem igjen. Knuser det en dag, så synes jeg det er bedre at det knuses i min levetid, jeg som kjente oldemor. Enn at det skal stå i trygg forvaring, og kanskje bli sendt uknust på loppis en gang i fremtiden.

Så, har jeg trukket vinneren av Emilie finner en saks. Den herlige boka som jeg egentlig ikke har lyst til å gi bort. Men fordi barna ikke lenger vil lese om igjen og om igjen synes jeg det er koselig å gi den videre.

Vinneren ble Ida Kristin Skredlund, og det synes jeg var ekstra koselig siden hun vil gi den til sin mors familebarnehage. Det betyr at mange vil ha glede av boka lenge, ikke minst voksne. Illustratøren Lilian Brøgger, har gjort en sånn jobb at jeg bare vil gi henne en stor klem for varmen og humoren i bildene! Og Ida Kristin: Tromsø er min favorittby!

Gratulerer  Ida Kristin, send meg adressen din på epost så kommer boka til deg!

God dag alle, og fortell gjerne om dine følelser for møbelpolish!

Ellen

2 tanker om “Barndommens glemte lukter – Jo-Ni teakolje, og vinner av Emilie finner en saks

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s