Tidstyvene, kjærlighetslivet og barna

IMG_6919

En typisk ikke-tidstyv situasjon: Når man gir broren sin en liten masasje på stranda!

Frode Thuen, professor i Psykologi og spaltist sier at:

Vi trenger å identifisere tidstyvene. Når vi må strekke oss mellom ulike behov, blir vi stresset og slitne.

Jeg har valgt ut noen av hans veier ut av tidsklemma. Oversatt til mitt språk, men ser at de kanskje ser litt abstrakte ut i min verson også. Det er ikke så lett å være generell og konkret på en gang!

Lista mi er som følger:

 • Finne ut hva man virkelig vil bruke tid på og sette seg mål ut i fra det
 • Faktisk prioritere å jobbe mot sine mål utifra de valgene man gjør seg
 • Utforske hva man er fornøyd med her i livet, og hva man vil forandre
 • Å være tydelig overfor seg selv først og fremst, på hvilke rammer og grenser man har
 • Skape bedre orden, rutiner og struktur i livet
 • Å være til stede med seg selv og andre. Legge bort mobilen!
 • Spørre seg selv hvilke behov man har, og spørre andre man er i relasjon med om det samme
 • Jobbe med og forbedre sin kommunikasjonskompetanse
 • Være realistisk i forhold til hva det er mulig å få til
 • Jobbe mot å bli bedre på stresshåndtering

Hm. Kompliserte greier. Langvaring prosjekt.

Det enkleste helt konkret for meg er disse grepene:

 • Jeg har meldt meg av alle nyhetsbrev på epost som ikke gir glede og boost i hverdagen. Da var det ett igjen.
 • Jeg har (ganske) klare regler for meg selv for når jeg skal bruke nettet, sjekke epost, facebook etc.
 • Jeg har blitt bedre til å lytte til andre når de snakker. Tror jeg.

Har du noen enkle tips for luking av tidstyver?

12 tanker om “Tidstyvene, kjærlighetslivet og barna

 1. Tilbaketråkk: hva folk vil ha, og mine favorittposter august 2013 | ellens oase

 2. Å fjerne facebook fra mobilen hjalp, å sette tidsgrenser for min egen nettbruk,Tv er den verste tidstyven, men jeg tillater meg å se på tv når jeg stryker skjorter. 🙂

  Liker

 3. Hei:)
  Fin blogg du har!
  Den største tidstyven her i hus er pc og tv. Jeg har valgt vekk tv om kvelden og byttet den ut med pc.. Ergo, mindre pc på dagtid 😉

  Jeg prøver også å få unna husarbeidet mens jeg venter.. Hva jeg venter på? Middag skal bli ferdig, kaffen skal traktes ferdig, de ekstra fem minuttene innimellom det andre.. Det lille arbeidet så blir gjort mens jeg venter sparer meg for ganske så mye tid 😉

  Ha en fine kveld

  Liker

 4. Nettet er en tidstyv. Ikke datamaskinen, for den må du liksom sette deg ned med og slå på, og det er ikke alltid man rekker. Men telefonen! Det er så kjapt bare å gå inn og sjekke mail eller facebook eller instagram…

  Liker

 5. Ikke ha smarttelefon. Ingen av oss her i huset har det.
  Vi har bare NRK-tv – og har lagt av oss vanen med å se på tv bare for å «sjekke» hva som går. (Vi ser gullrekka i blant om vinteren – eller en gang i blant en film vi har leid. Ellers ikke. Veldig veldig deilig og frigjørende. )
  Stå opp om morgenen – også i helga og få unna noe før frokost. Det går an å få vasket kjøkkengulvet og hive sammen en brøddeig før jeg vekker ungene på en hverdag til og med, det greide jeg i dag!

  Liker

  • Ah, vi hadde bare NRK inntil før jul i fjor. Da ble det fem kanaler til. Som vi aldri ser på. Og det var jeg som følte presset, eller en dårlig samvittighet over at ungene ikke visste hva IDOL var. Det viste seg at de var helt uinteresserte i IDOL, det går jo samtidig med Norge Rundt, så Hallo!

   Deilig med ferskt hjemmebakt altså!

   Liker

 6. Gode råd du kommer meg. Jeg for min del har for mange år siden sluttet å se på tv, det gir masse tid til overs. Mange argumenterer med at jeg må jo se nyheter og følge med, men må en egentlig det? Jeg klarer meg i alle fall fint 🙂 Leser jo bøker da, og reiser så jeg føler meg ikke ignorant.
  Og så jobber jeg 80% så der frigir jeg tid både til meg selv, 11 åringen, matlaging og alt annet som bør og må gjøres 🙂

  Liker

  • Jeg sluttet å se nyheter da jeg fikk barn, men får med noe på radio. Og noe aviser. Men jeg orker ikke lenger følge med på alt av nyheter som ikke engang er nyheter, men spekulasjon og rykter (selv om jeg hiver meg over SE og Hør om noen legger et foran nesa mi da!!).

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s