Fint for barna å mestre før skolestart

IMG_7038

Førsteklassingen og jeg er spente på skolestart!

Her er mine tips for hva barnet har nytte av å kunne før SFO – og skolestart, eller når som helst egentlig, på veien mot selvstendighet:

Vinne og tape i spill og lek på en måte som gjør at andre har lyst til å spille og leke med dem igjen.

Vente på tur uten å mase.

Akseptere at ting tar tid, når en lærer skal hjelpe sånn circa 25 barn med forskjellige ting.

Hjelpe seg selv med påkledning og avkledning.

Be om hjelp på en høflig måte.

Tilby andre hjelp når det trengs.

Jeg har tatt vare på en liste over hva som skal gi førsteklassingene en god start fra avisene i fjor. På lista står det at det er greit å kunne knytte lisser. Min egen skolestarter-elskling forstår ikke helt poenget:

– Mamma, vi kjøper jo bare borrelås!

Ja, ja. Det er jo det vi gjør. Foreløpig.

Selvstedige barn gir mer tid til undervisning i skolen. Jeg har inntrykk av at barnehagene har blitt flinke til å jobbe med praktiske ferdigheter som gjør barna selvstendige til skolestart, slik at førsteklassingene mester de fleste av disse punktene når de møter på skolen:

 1. Klare seg selv under måltider
 2. Lære å kjenne igjen og skrive navnet sitt.
 3. Klare seg selv på do og vaske hender.
 4. Grovmotoriske ferdigheter som løpe, hoppe, kaste og ta imot ball, stupe kråke, og ballansere.
 5. Tegne og fargelegge innenfor streker, og holde blyanten riktig.
 6. Øve på å klippe.
 7. Være selvstendig i garderoben, kle på seg og knytte skolisser.
 8. Telle oppover og nedover.
 9. Følge reglene i spill og lære å tape en gang i blant.
 10. Ta imot og følge en beskjed.

Og for all del, om ikke ungene kan alle disse tingene til skolestart så går det helt greit. Det er bare viktig å huske på å hjelpe barna til selvstendighet i disse tingene. Da får skolen bruke tida si på undervisning!

Har du noen tanker og tips for skolestarterforeldre?

Og PS: I dag er det siste mulighet til å være med på barnebok RAKen min.

6 tanker om “Fint for barna å mestre før skolestart

 1. Det er fint å øve på selvstendighet – uansett tidspunkt i livet. Det å få av og på klær bør jo de fleste unger greie mye før skolestart – og ordne seg selv på do er veldig viktig – det er ikke greit å ikke greie dette. Finmotorikk og klipping og lisser og alt det – det er fint å øve på – men det tar jo den tida det tar – unger er ulike – og det får en ta som det kommer.
  Og viktigst – ikke stress med å bli «klare». Mange er fortsatt ganske umodne barnehagebarn og er rett og slett ikke «klar» for skolen – og sånn er det. Da får en samarbeide tett med skolen og kreve mer oppfølging – det er ikke noen trylletriks for å pushe ungene mer klare før 19. august. Noen unger bruker hele førsteklasseåret med å «bli» skolebarn. Det er ikke alltid skoler tar disse utfordringene slik de skal – men da er det vi voksne som må ordne opp med skolen – ikke ungene som må bli store fortere.
  Lykke til.

  Liker

 2. Greit med slike lister 🙂 Husker godt da min første skulle begynne på skolen. Han fikk i ekstra hjemmelekse å lære seg å klippe. Det fikset han ikke særlig godt. Det var nok pga en blanding av at han gikk i gårdsbarnehage (de var bare ute) og at han hadde en utålmodig og snill mamma som alltid skulle ordne det for han når hun så han sleit litt (klask i panna ). Heldigvis vet jeg bedre nå. Hjelpe dem til å klare selv er vel heller veien å gå. Jeg må bare si at vi gleder oss veldig til skolestart! Hun har jo vært så heldige å få begynne i verdens fineste 1 klasse! Ha en riktig super dag!

  Liker

 3. I barnehagen ser vi ofte at foreldre bærer barna inn, kler av dem , tar på tøfler, setter matboksen foran dem, skjenker melk osv. Det er ikke alltid så lett å ta inn over seg at den lille ungen begynner å bli bli stor og klarer mange ting selv.

  En ting jeg tror det er lurt å øve på, er å ha en viss oversikt over tingene sine. Å huske å legge blyanten tilbake i pennalet eller gå inn med vottene i stedet for å legge dem igjen ute.

  Og så er det viktig å kunne bedømme påkledning. I barnehagen er vi mange voksne som kan passe på at skjerf og ullgensere er på og som kan følge med på om ungene blir våte og kalde på beina. Det må de gradvis få ta litt mer ansvar for selv. De bør kunne klare seg på toalettet også.

  Det mange av ungene gruer seg til før de begynner på skolen er «store, slemme gutter» som de tror skal finnes og så er de redde for at de ikke skal finne doet eller finne veien til klasserommet. Besøk på skolen i forkant av skolestart er derfor kjempeviktig!

  Liker

  • Hei Annebloggen, takk for fine innspill! JEg tenker også at det er viktig å lan ungene bedømme klær selv, og få se hvordan det er å fryse eller være for varnm eller våt. Da får de også mer tillit til når vi sier at I dag må vi voksne bestemme at i dag er det regnklær på alle, eller varme klær pga kulde!

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s