hjelp, hvordan si NEI?

IMG_6548

– Hjelp meg å gjøre det selv!

Maria Montessori mente at dettte er oppfordringen vi voksne skal ta på alvor i arbeidet med de små barna som det er lett å hjelpe opp på en stol, skjære opp frukt for, og vaske hender for.

Alt vi kan gi på veien til selvstendighet er med på å skape harmoniske og trygge barn som vet at en dag klarer de seg helt på egen hånd. For det er jo det som er vår oppgave både som profesjonelle og som foreldre.

Men, eller og: Dette gjelder også for de eldre barna. OG:

Det gjelder for voksne!

Jeg er oppvokst i en gnellekultur hvor damer – og menn, ofte legger mye irritasjon, bebreidelse og annet tungt skyts i en enkel beskjed. I den samme kulturen sliter folk med å si nei. De øver på å si nei. De skal begynne å si nei. De skal bli flinkere til å si nei.

Jeg jobbet en gang med en dame som hele tiden var på tilbudssiden. Hun hjalp meg ofte med noe jeg helt klart kunne gjort selv. Hver gang sa jeg at jeg kunne gjøre det selv. Hun svarte alltid med et stort smil at det ikke var noe problem. Så en dag var det plutselig brått NEEEEI! og mye forklaringer på hvor mye hun hadde å gjøre og at dette hadde hun ikke tid til lenger og nå måtte jeg gjøre det selv. Og jeg tenkte at det var da bare rett og rimlig, men hvorfor et sånt stort drama?

Jeg trengte bare at hun viste meg hvodan jeg kunne gjøre det selv.

Og det viste hun meg, men hun oste av dårlig samvittighet i evigheter etterpå. Hva er det med sånne folk? Jeg håper de er en utdøende måte å sette grenser på. Og at folk heller kan si:

– Ja kom så skal jeg vise deg!

– Sånn skal det gjøres!

– Jeg kan hjelpe deg senere!

– Jeg har ingen mulighet til å hjelpe deg med dette nå, kan vi ta det senere?

Med en vanlig og vennlig stemme. Det funker på både voksne og barn. Alle er glade for å lære noe nytt, bli selvstendige og uavhengige.

Man trenger ikke engang si nei.

Er du redd for at andre blir skuffet om du ikke fungerer som tjener for dem?

God dag uten angst for å skuffe andre!

Ellen

6 tanker om “hjelp, hvordan si NEI?

 1. Jeg ser at flink pile syndromet allerede er nevnt..
  Å si nei handler om viktige ting ,tenker jeg. Det handler ikke bare om å ikke lande i martyr fella,det handler om å sette grenser for seg selv. Jeg snakker mye med elevene om dette. «Just say no» handler om respekt for seg selv ,og for andre. Hvis vi kan lære ungene dette tidlig,slipper vi at de gjør alt for absolutt alle når de blir voksne..
  Og det er klart stemmen skal være hyggelig! 🙂

  Liker

 2. Hei hei Ellen.
  Jeg har blitt mye flinkere til å si nei,men på en hyggelig måte da 🙂 Har nok egentlig et snev av flink pike syndromet, og følte tidligere at det var nesten frekt å si nei. I forhold til barna er det absolutt best å lære dem selv hvordan de fikser ting, ser særlig på den minste her i huset at det funker bra.

  Nå skal jeg forresten prøve å få meg en fotpleietime inspirert av dine flotte sommertær 🙂 Reiser til Rhodos snart, oh lykke!!

  Klem Sigrid

  Liker

 3. Holder med deg i at det er bedre for alle parter å vise hvordan ting gjøres, slik at folk kan få en sjanse til å ordne opp selv. Gjelder også ungene. Når de spør om jeg kan sy i knapp i skjorta, svarer jeg helst med å vise hvordan de kan gjøre det sjøl… Med mindre det er 17.mai og vi skal stå i toget om et kvarter, selvsagt.
  Noen ganger er det koselig å gjøre andre en liten tjeneste, men ikke HVER gang de spør – eller med den samme tjenesten hver gang. Stemmer for å bygge selvstendighet – for alle.

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s