om å være sin egen strengeste dommer

Kathrine Aspaas

Raus med egne fotoegenskaper: Jeg var for sjenert til å gå frem og ta et skikkelig bilde, så da ble det sånn. Bittelitt uskarpt.

Noen av oss er født rausere enn andre. Jeg ble kanskje født raus, men jeg utviklet meg til langt fra raus etterhvert som jeg vokste opp. Kathrine Aspaas holdt foredrag om dette på lørdag, på en fest jeg var. Jubileumsfest for Aasgaardstrand Kvindelige Badeselskab. Hun er også medlem der, og boka hennes Raushetens tid vokste ut av en opplevelse i badehuset.

Har du ikke skaffet deg boka hennes, så anbefaler jeg. Igjen. Jeg har ikke lest den ferdig ennå, til tross for at jeg fikk den til jul av barna. For når jeg leser et par sider så får jeg så mye å tenke på!

Jeg har skrevet mer om Raushetens tid her.

Dagen etter dette foredraget – på søndag, insisterte jeg på at barna skulle se et TV program om Michael Jackson. Insisterte fordi de ennå ikke har sett særlig mye engelsk tale og norsk tekst på TV. Det endte med at jeg ble veldig rørt over alt som kom frem om ham, dokumentasjon fra hans yngre år, om hvordan han jobbet med musikk, og hvordan han åpenbart har beveget alle som har jobbet med ham. Det var fra innspillingen av albumet BAD. For da altså, et par tiår tilbake i tid. Før. En ung mann som hadde visjoner for verdensfred. Han sang dette i Man in the Mirror:

If you want to make the world a better place, just look at yourself and make a change!

Så enkelt. Likevel ikke.

Det er det Kathrine Aspaas også snakker om. Se på deg selv, det er med deg selv det begynner. Og det vet vi jo, at vi kan bare forandre én person i denne verden, oss selv. Men. Vi trenger ofte ikke forandre så mye. Kanskje bare blikket på oss selv. Og andre. Være litt mindre strenge med oss selv. Da blir vi automatisk rausere med andre også.

God dag, raus med deg selv!

Ellen

Og PS: I dag er siste dagen av min Gi-Bort. Vil du ha Beklager, jeg må være mamma! så bli bare med i trekningen!

4 tanker om “om å være sin egen strengeste dommer

 1. Tilbaketråkk: et vennlig forhold til feil | ellens oase

 2. Raushet er bra! Men det er farlig dersom vi tror at det bare er oss selv det kommer an på, om verden skal forandres. Det er viktig å kjempe på et politisk plan også! Ellers blir det som Per Fugelli skriver i Nokpunktet, at vi ender med barmhjertighet og mister rettferdigheten av syne.

  Liker

 3. Jeg tror på kombinasjonen av det å være litt streng med høye forventninger, men med raushet og tilgivelse når man ikke klarer å leve opp til disse forventningene.

  Liker

 4. Så fint og tankevekkende, Ellen 🙂 Fikk lyst til å lese boka til Aspaas jeg også nå. Jeg har vokst opp med alt for lite følelsesmessig raushet i hjemmet, og arbeida myyye for å tilegne meg egenskapen som voksen…
  -Og jeg så samme dokumentar sammen med 13-åringen min og ble rørt jeg også! 😀

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s