Fin barnehagetid – hvordan?

Bhg W 1BHG W3

Vi er inne i de aller siste barnehageukene for denne karen, og for meg som mamma til barnehagebarn. Det er en tid som aldri kommer igjen. 10 år som barnehagemamma. Svusj!

En dag i forrige uke kom vi i barnehagen kvart på ni. En av mennene som jobber der kom mot oss med åpne armer og sa: «Kommer du nå, du pleier jo alltid å komme først, vi har savnet deg!»

Ja, blant de 36 barna kommer han ofte først, i halv åtte tida.

Når man kommer først

– blir man kjent med alle de voksne
– blir man sett av alle de voksne
– får man alenetid med alle de voksne
– får man være med de voksne når de har ro og energi på vei inn i en ny dag
– møter man barna en og en etterhvert som de kommer til barnehagen
– blir man kjent med de andre barnas foreldre
– blir man godt kjent med rutinene i barnehagen
– har man god oversikt over aktiviteter som foregår og samspill mellom mennesker

Barn trenger å ha oversikt og opplevelse av kontroll.

Det er alltid koselig om morgenen i en barnehage, det lukter av nylaget kaffe, om vinteren er det koselig mørkt, og stemningen passe langsom. Jeg vet, jeg har jobbet i flere barnehager selv.

På ettermiddagen derimot er både barn og voksne slitne. Det er ikke stas å være den ungen som hver dag blir hentet sist. Da er det rydding og stoler opp. Ti minutter om morgenen er av en helt annen kvalitet enn ti minutter på ettermiddagen.

Og noen ganger må det bli sent også. Sånn er det.

Hva er ditt beste tips for en fin barnehagetid?

Har du tatt lodd i min Gi Bort av Beklager, jeg må være mamma! ? Jeg trekker fredag førstkommende!

6 tanker om “Fin barnehagetid – hvordan?

 1. Vi har nesten aldri vært tidlig i barnehagen på alle våre barnehageår – for oss har det vært godt og viktig å ha rolige morgener hjemme først. Hva som gjør barnehagelivet godt er vel et samspill av mange faktorer – og en må følge med på hvordan eget barn har det og hva som fungerer for dette barnet og denne familien. Jeg synes det har vært viktig å ha god tid – kjenne de voksne og de andre barna godt. Siden vi har kommet seint og hentet tidlig så har vi jo vært der når de fleste andre er der, og da får en god kontakt og kan få en ganske god forståelse av hvordan barnehagelivet er. Jeg tror ikke det er bedre eller verre å være blant de få som er der veldig tidlig eller veldig seint. Ofte vil ikke unger hjem uansett når de blir hentet, fordi de selvfølgelig driver med noe akkurat nå. Overganger er krevende…Men en må se på mer enn bare hva som fungerer i barnehagen, – hele dagen skal fungere som helhet for hele familien. Det betyr at henting og andre ting også må tilpasses til for eksempel henting av skolebarn (eller i en annen barnehage), lekser, fritidsaktiviteter, middag osv. Best mulig for oss alle, balanse balanse. Og da må vi voksne være kloke og «vite best» på en god måte. Vi vet at det blir for slitsomt for barnehagebarnetseinere i dag hvis vi ikke går nå, eller at storebror som er alene hjemme må få hjelp med mattestykkene og få seg mat før treninga… eller noe sånt.

  Liker

 2. En god barnehagedag? Vi var veldig glad i barnehagen, både jeg og ungene. Det var stas å komme tidlig, men det viktigste var nok å ha satt av TID både ved levering og henting. Når jeg skulle på jobb først senere på dagen tok jeg gjerne en kopp kaffe, leste høyt fra ei bok eller la et puslespill med egne eller andres unger. Da ble jeg også kjent med lekekameratene til ungene. Når jeg hentet dem hjalp jeg til med å rydde opp ute eller inne. Da ble det både myke start og hyggelige avrunding av dagen. Og så blir man kjent med alle de ansatte. 🙂
  Kjenner at jeg fortsatt er glad i den barnehagen…

  Liker

 3. Som barnehagestyrer synes jeg det skal være fint å bli hentet sist også. Noen foreldre har en arbeidstid eller reisevei som gjør at de ikke har mulighet til å hente tidlig. Jeg prøver i hvertfall å innprente mitt personale at tilbudet vi gir skal ha samme kvalitet fem minutter før stengetid som resten av dagen. Men jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver om morgenen i barnehagen!

  Jeg tror det beste tipset til foreldre er å prøve å være positiv og ha tillit til barnehagen. Å ikke samle opp irritasjoner, men ta ting opp fortløpende på en ærlig og åpen måte hvis man ikke er fornøyd eller det er ting man ønsker anderledes. Og så er det bra hvis foreldre har sitt eget barn i fokus, men samtid forstår at vi i barnehagen må ta hensyn til alle barna.

  Jeg håper sønnen din har mange gode barnehageminner!

  Liker

  • Så enig med deg Anne, det er viktig at man setter inn et ekstra gir for de som blir hentet sist. Når det gjelder positiv innstilling og tillit kunne jeg ikke vært mer enig. Jeg kjenner at man kan samarbeide om absolutt alt og nærmest utføre mirakler når foreldre har den innstilligngen. Takk for kloke ord!
   Og ja takk, vi er strålende fornøyde og inderlig takknemmelige for barnehageårene og jobben personalet har gjort hver eneste dag!

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s