lik utdanning – lavere lønn. Fordi vi er jenter!

Med utgangspunkt i bloggen min kontaktet Kayla Evans meg. Hun skriver:

I am part of a team of designers and researchers that put together an infographic showing why the gender wage gap continues to be a growing concern.

Jeg skal innrømme at denne typen informasjon er ganske energitappende. Jeg synes det er urettferdig, jeg føler det er håpløst å ta opp kampen, men jeg orker ikke å være bitter.

Min bransje undervisning er også blant yrkene som er lavest lønnet sammenliknet med utdanninger med tilsvarende lengde, også oss kvinner i mellom.

Jeg tok på et ganske tidlig tidspunkt i min lærerkarriære en avgjørelse om at jeg ville være lærer til tross for dette. Jeg tok et valg bort fra sutring over lønn. Men, jeg synes det er helt fantastisk at noen jobber for å forbedre denne situasjonen.

Her er et infogram over lønn og kjønn,  som viser at

 • Flere kvinner enn menn tar høyere utdanning
 • Kvinner får bedre karakterer enn menn, alikevel lønnes de lavere. Eller sagt på en annen måte: Menn belønnes for dårligere resultater!
 • Kvinner lønnes lavere enn menn i alle jobber fra lavtlønte til toppstillinger
 • Kvinner lønnes lavere enn menn blant alle etniske grupper
 • Til tross for fokus på kjønnsforskjeller i inntekt de siste årene tjener kvinner fremdeles bortimot 20% mindre enn menn

Equal_Education_Unequal_Pay

Created by: http://www.learnstuff.com/

Når jeg ser rundt meg har jeg ingen grunn til å tro at forskjellene er mindre i Norge. Men statisikk kjenner jeg ikke til av nyere dato.

Gjør du?

Og hva er dine tanker rundt dette?

7 tanker om “lik utdanning – lavere lønn. Fordi vi er jenter!

 1. Tilbaketråkk: mine favorittposter fra april | ellens oase

 2. Mine tanker:

  1. «Flere kvinner enn menn tar høyere utdanning»

  Ja, men så er også kvinner overrepresentert på studier med lavere utsikter til lønn. Tilbud og etterspørsel bestemmer i stor grad lønnen, og om man er veldig opptatt av lønn er det en del studier man burde styre unna. Om man kun ser på de studiene med gode lønnsutsikter (sivilingeniører, siviløkonomer osv.), er fordeling av kjønn annerledes.

  2.»Kvinner får bedre karakterer enn menn, alikevel lønnes de lavere. Eller sagt på en annen måte: Menn belønnes for dårligere resultater!»

  Dette er ikke sant om man sammenligner studie for studie. Realfagslinjer har for eksempel drastisk mye lavere karaktersnitt enn f.eks. helsefaglinjer (med unntak av legestudier) – og her er igjen kvinner underrepresentert. Å si at kvinner får bedre karaktersnitt fordi sykepleierstudenter generelt får bedre karakterer enn ingeniørstudenter blir feil.

  3.»Til tross for fokus på kjønnsforskjeller i inntekt de siste årene tjener kvinner fremdeles bortimot 20% mindre enn menn»

  http://www.studenttorget.no/index.php?show=3439&expand=4631,3439&artikkelid=11759

  Liker

  • Ja, og det viser seg at når kvinneandelen i et yrke/en utdanning øker minsker statusen og lønna sakker akterut.

   Jeg tenker også at når man velger utdanning på bakgrunn av utsikter til god lønn er ikke det en indikator på at man vil gjøre en god jobb eller trives i jobben.

   Det blir vel mest relevant å sammenlikne karakerer på samme utdanning, og blandt de som søker på de samme jobbene.

   Liker

   • Herlighet, det er ren tilbud og etterspørsel. Når mange kvinner kommer inn i et yrke I TILLEGG TIL mennene som søker seg til det så går lønnen ned fordi det totale tilbudet av arbeidskraft blir så stort. Det har med MENGDEN tilgjengelige arbeidstagere å gjøre, IKKE diskriminering av kvinner.

    Liker

 3. Hmmm…. jeg jobber i et lavtlønnsyrke som jeg selv har valgt, hjelper ikke å bli sur på andre for at de har valgt mer utdanning (og langt mer studiegjeld) som gir høyere lønn.. Men, i min jobb tjener iallefall menn og kvinner likt m samme utdannelse og ansiennitet (såvidt meg bekjent). Har faktisk opplevd å tjene mer pr time enn mannlige ansatte i samme firma, to av dem syntes d var greitt siden jeg hadde litt mer ansvar, den tredje likte det slett ikke.. 😉

  Ellers må jeg smile litt av at du får laaangt mer respons på et blogginnlegg om grå hår (eller ei) enn dette innlegget.. 😀

  Uansett, riktig goood helg Ellen! 🙂

  Liker

  • Ja ikke sant Pauline! Mulig jeg skal fokusere på midtlivskrivetemaer en måneds tid og se hva det gjør med statistikken min. Det burde jo være lesere til «Midlivskrise med glimt i øyet» – blogging, hehehe.

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s