penger – og de små gleder

Image

Et klipp fra denne ukens KK

Denne uken kjøpte jeg KK. For å lese artikkelen om Karianne i forbindelse med hennes bokutgivelse. I KK var det selvsagt mer å lese, og jeg leste om økonomi og tips for trange tider. Ja, der sto det at man ikke skal knipe inn på de små daglige gledene, som en kaffe latte. For det monner ingenting, og det gir så stor glede i hverdagen.

En kaffe latte til 40 kroner om dagen hver dag i en måned er 1240 kroner. En Farris om dagen kan fort bli til 750 kroner måneden. Om man røyker kan sigaretter fort bli til 1500 kroner måneden. Disse tre summene blir til 3490 kroner per måned.

Er man to som bruker denne summen per måned på dette blir det   83 760 kroner i året. Jeg tenker ikke at man aldri skal ta et glass vin eller en kaffe eller en middag eller kjøpe blomster eller en pølse på bensinstasjon. Men. Det er mulig å velge bort en del ting i bytte mot noe annet, for eksempel redusere stresset rundt økonomi. Og være bevisst på hva som gjør at kortet er tomt når det er det.

Jeg kjenner at det skulle være såre enkelt for meg å svi av en god del penger ofte om jeg ikke hadde noen begrensninger på hva jeg kunne bruke. Det er så mye fint og praktisk der ute. I går var jeg i en sportsbutikk og jeg kjente våren bruse mot meg. Det var fristende å kjøpe en ny løpebukse, men jeg trenger det jo ikke, for jeg har. Det var fine nye løpesko og sokker og saker barna kunne ha glede av og kanskje jeg skulle kjøpe meg en fin vannflaske? Hallo, det er så mye fristende som man kan tenke at ville gjøre livet enklere og penere. Jeg var også i en butikk der de selger Burberry og Mulberry og diverse annen luxus. My goodness. På de få minuttene jeg var der gikk varene som varmt hvetebrød. Jeg kunne vært en av dem som hadde ubegrenset tilgang på penger til å bruke på sånne ting. De ligger der så fristende og vårlige og lover en fin ny vår med håp og lys og varme.

Jeg har ikke råd til kaffe på kafe hver dag, jeg slipper å bruke penger på sigaretter, og jeg pleier å ta med vann på flaske. Men jeg koser meg veldig med en god kaffe på kafé sånn en gang i uka, jeg liker å kjøpe meg et par sko eller en ny skjorte innimellom. Og om jeg høres veldig snusfornuftig ut som om jeg aldri trekker ørlite over på kontoen, så må jeg bare avkrefte den myten.

Ja, jeg måtte bare skrive det ut. For jeg vet at jeg er heldig, jeg har det økonomisk trygt så lenge inntektene og utgiftene er som nå. Men jeg måtte bare si noe om at det er ikke en selvfølge å bruke tusenvis av kroner på vann og kaffe og sigaretter hver måned. Det er fordi vi har råd til det, kan prioritere det, og det er ikke synd på oss om vi ikke har råd til akkurat det.

Jeg måtte bare skrive det ut.

God lørdag, gjerne med en god kaffe!

12 tanker om “penger – og de små gleder

 1. Det oppleves som litt luksus at jeg faktisk kan kjøpe rundstykker i kantina til lunsj. Og det er deilig slippe og smøre matpakke. Ellers faller jeg sjelden for fristelser i butikkene, faktisk er det ikke så mye som frister. Hvor er alle de folka som skal kjøpe alle disse tingene tenker jeg noen ganger.

  Liker

 2. Ja, det blir fort mye penger av ‘småting’. Ikke alltid like enkelt å balansere det der. Jeg er nok typisk sånn at jeg ikke kjøper veldig dyre ting og synes jeg er så snusfornuftig – men får litt sjokk når jeg ser på kontoutskriften hvor mange bekker små som ble til en stor å… For å si det enkelt: jeg sparer mye penger på å ikke ha en arbeidsplass inni et kjøpesenter lenger. Og godt er det. 🙂

  Liker

 3. Det gjelder vel å finne billigere gleder? Som du påpeker så blir en kaffe her og der mange penger ut tilsammen. Det handler ofte om hvilke vaner vi tillater oss. KK-logikken er at det bare er de kjedelige tingene vi skal kunne ned på, hva er det? De nødvendige tingene som lisens og vaskemidler?

  Liker

 4. Helt enig. Dette handler litt om gode vaner – og også om hva vi lærer bort til ungene. At vi har med vannflasker og matpakker – at det ikke er is bare fordi vi skal fylle bensin osv osv. Jeg er sikker på at vi sparer masse på dette. OG det er ganske deilig å IKKE tenke «kanskje jeg skulle kjøpt…» hele tida – frigjørende rett og slett. Og så mye bedre samvittighet de gangene vi velger å bruke penger på noe.

  Liker

  • Jeg husker for mange år siden jeg snakket med en pappa som hadde vært på norgesferie med familien. Han var så fornøyd fordi han hadde fått en så god deal på hotellpriser. Etter ferien var han helt knust fordi de hadde sprengt hele budsjettet sitt på bensinstasjonshopping!

   Ja, jeg trenger stadig å frigjøre meg fra den «kanskje jeg skulle kjøpt» følelsen. Akkurat nå er det fristende å bare shoppe inn våren. Jeg fikk nemlig et par overraskende timer døtid i en by i uka som var. Og hva gjør man da? Butikkene lå der og ropte på meg i vårsola. Nei, altså må holde meg unna til det går over det der suget. Rydde i skapene, reparere noe.

   Liker

 5. Ikke drikker jeg kaffe og ikke røyker jeg, ikke er jeg opptatt av klær, og sminke bruker jeg heller ikke. Men, det går noen kroner til scrappesaker og et og annet interiørblad… Vi har så vi klarer oss, men noen «luksus» som å gå på kafe særlig ofte er det lite av. Treningssenter trenger jeg ikke, går tur i marka jeg. 😉 Hva er jeg da? Gnien, fattig eller snusfornuftig..?? 😀

  Ha en flott lørdag Ellen! Jeg liker innleggene dine, du får meg til å tenke over mangt og meget! Klem!! 🙂

  Liker

  • Jeg tenker at du har makten over ditt eget liv jeg Pauline, Hurra for det!

   Ja scrapping kan man bruke endel penger på. Jeg sluttet helt med klesshopping da jeg begynte å scrappe, jeg ble helt besatt. Nå har jeg stæsj for en god stund fremover og har avsluttet mitt kit abonnement hos Studio Calico. Har et mål om å ikke eie scrappesaker som er mer enn et gammelt, så jeg fremstår nok som relsativt snusfornuftig på scrappetreff når jeg kommer med mine småting.

   Takk for hyggelig tilbakemelding på innleggene mine. Det er artig at andre kan ha glede av småting som jeg går og tenker på!

   Klem til deg og!

   Liker

 6. Så fint innlegg. Akkurat sånn tenker jeg også. Jeg har verken samvittighet eller råd til å kjøpe caffe latte hver dag, men så fint det er å gjøre en gang i uka. Jeg kommer nok aldri til å kjøpe meg designveske heller, men synes det bruser fint når jeg kjøper en ny neglelakk eller et fint skjerf i vårfarger. Antar jeg også høres snusfornuftig ut;) Men det er jeg ikke:-)

  Fin lrdag til deg, Ellen!

  Liker

  • Ha ha, jeg fikk en Louis Vitton veske av Thomas da han var i Tokyo. Den er kjøpt brukt så ikke så veldig dyr. Men, jeg synes det er så flaut å gå med den, at jeg bruker den bare når jeg skal være sammen med familien eller nære venner. Og på den måte vikler jeg meg noe salig inn i mine egne fordommer. Ja, vi dirver på med mye rart vi damer.

   Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s