Å få lov til saker og ting – og kjærringa mot strømmen

Image

Også her er jeg kjærringa mot strømmen. Jeg har en følelse av at mine barn får lov til det helt motsatte av hva andre barn får lov til. De får for eksempel ikke løpe fritt rundt på parkeringsplasser.  Eller spise lørdagsgodt på søndag om det er mer igjen. Det går over i neste lørdagsgodt. Det er som budsjettet i forsvaret. Det må brukes opp, ellers blir det overført til neste års budsjett. Nå har ikke det ført til at ungene kaster godteri, heldigvis.

Men. De får lov til ting som andre foreldre ikke nødvendigvis henger seg på. De har alltid fått hoppe i sofaen, og ta ut alle putene og bygge med dem flere ganger om dagen. De får lov til å bade så tidlig de orker om våren. De får bruke skarpe og store kniver, – jada, det er noen betingelser knyttet til det punktet. De har fått skjenke av digre kartonger fra de var bitte små. Og de får lov til å snøbade på hytta.

Har du noen kjepphester med får lov, får ikke lov?

10 tanker om “Å få lov til saker og ting – og kjærringa mot strømmen

 1. Vi hadde aldri noen regler når jeg var liten, jeg visste av en eller annen grunn at man spiser ved bordet, lørdagsgodt på lørdag osv!

  Liker

 2. Interessant! Vi tror jo også at vi er ganske annerledes enn mange andre. Vi har ikke så mange eviggyldige forbud og regler, men mange ritualer og rutiner, og «sånn gjør vi det»-greier. Noen av disse må nok regnes som ganske «evige» (pusse tenner hver kveld). Andre kan nok komme opp til diskusjon etterhvert, justeres.. – for eksempel våre «strenge» praksiser mht dataspill og tv…
  Vi har alltid prøvd å forklare grunnen til regler vi har (som ikke ake forbi porten, når de aker fra naboene og i gangveien utenfor oss oss – grunnen er at etter vår port blir det bratt og ender i en vei, som har en bil en gang i timen,…) – og jeg ser at det hjelper på å få ungene til å respektere reglene.
  Vi snakker om oppførselsregler og forventninger. At når noen sier «kan du dekke på bordet» – så er det ikke et spørsmål det er aktuelt å svare nei på. At man skal sitte rolig ved bordet. Sånt noe. Det er en forventning. Ikke en streng lovregel..
  Vi har forskjellige regler for forskjellige barn. Ikke bare i forhold til alder – men også i forhold til ferdigheter og spesielle behov. Den supertrafikkflinke storebroren fikk sykle «fritt» i nærområdet ved en langt tidligere alder enn det kommer til å bli aktuelt for lillebror, for å si det sånn.

  Liker

  • Vi har en liknende regel med en strek i veien der barna ikke får sykle eller leke forbi, fordi om det kommer noen kjørende så vil de ikke se barna pga en hekk. Et viktig foreldrearbeid å lage et regime som gjør at barna erfarer og får tillit til at reglene sørger for trygghet og rettferdighet. Og ikke er kjepper i hjulrnrbfor et morsomt liv…

   Liker

 3. Dette innlegget synes jeg var spennende å lese..kommentarene også. Jeg har jo ingen barn,men er jo sammen med mange på skolen. Reglene er veldig varierte! 😉

  Liker

  • Og det tar tid å skape felles regler på skolen…men viktig. Jeg tenker også på det med å ha tillit og erfaring med at regler har en fundert bakgrunn. Altså om de er fornuftige hjemme og på skolen så tenker jeg at barn vil akseptere lover og regler i samfunnet også. Og på den måten slippe mye krøll i livet. Jeg blir litt forundret over voksne som ikke har tillit til at for eksempel fartsgrenser er bestemt av noen som har større forutsetninger enn de fleste for å ta sånne beslutninger. Voksne som ikke har tillit til at de fleste rundt dem har gode hensikter blir litt sånn hvileløse vandrere, slapper aldri helt av. Lurer så på hva som skjedde i barndommen hos disse rastløse, tillitsløse voksne.

   Liker

 4. Det er lov:
  Å spille iPad etter barnehagen på hverdager når alle er slitne
  Å helle selv
  Å spise lørdagsgodt hos andre selv om ikke vi har det
  Å se litt tv før man legger seg
  Å få tran og fluortablett og vitaminbjørn
  Å hoppe i sofaen
  Å ha på nattlys

  Det er ikke lov:
  Å slå!
  Å gå rundt med mat, vi sitter ved bordet når vi spiser og drikker
  Å være oppå bordene

  I tillegg har vi jo masse påbud. Man må:
  Pusse tenner
  Ha på sikkerhetsbelte
  Smake på maten
  Spise middag for å få dessert
  Holde hånd i biltrafikk
  Sitte på trappen når mamma rygger ut bilen

  Liker

  • Åh, her er det mye jeg ikke tenker på lenger. Fordi barna våre er litt større og de håndhever reglene med tydelig Røst, om noen skulle glemme seg. Takk for at u deler Barbarella. Veldig koselig å lese faktisk!

   Liker

 5. Ja, vi har ganske klare regler på hva som er lov og ikke. Kjepphester…? Mulig… men her er i hvert fall noen av reglene som gjelder hos oss og som vi føler opprettholder en viss ro og orden.
  Vi løper ikke til og fra matbordet. Bordskikk er viktig.
  Æsj, er et ord vi ikke bruker. I hvert fall ikke om mat. Det gjelder husets beboere og besøkende.
  Vi hopper ikke i sofaen.
  Det er lov av og til å hoppe i sengen til mor og far.
  Løpe rundt i trafikken, enten det er veien eller parkeringsplasser er ikke lov.
  Det er ikke lov å spille eller se tv på morgenen på hverdager.
  Det er lov å krype inn i sengen til mor og far om natten.
  Det hadde helt sikkert – om det var et tema – å base naken i snøen. Hver sin lyst…
  Det er lov å bade for seg selv, også i det dype bassenget, når mor og far er på bassengkanten – dog på solseng og med hver sin bok…men det er aldri lov å løpe langs bassengkanten.
  Det er lov å klatre i trær, men hjelm må alltid tas av når man ikke sykler eller sparkesykler.

  Osv – det er sikkert mangle fler regler også. Mange er uutttalte, dvs sånn bare er det.

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s