Å oppdra barn til å bli elsket

Jeg samler på kloke ord som rommer store tanker sagt på enkelt vis. Summen av disse tre sitatene utgjør for meg helt essensieltle aspekter i livet med barn.

 • Barn må få oppleve at de er til for noe mer enn bare å bli elsket, sa Anna Walhgren. De må kjenne inni seg at de er til nytte. At de gjør en forskjell for noen, og at andre merker om de finnes eller ikke.
 • Vi må oppdra barn på en slik måte at de kan bli elsket av noen andre enn bare sine nærmeste. Jeg tror det var Ane Hoel som sa dette i sin tale til barna i Human Etisk navnfest i Oslo Rådhus en gang i 2002.
 • Det skal en hel landsby til for å oppdra et barn sier et Afrikansk ordtak.

Barneoppdragelse oppleves for mange som en privatsak:

-Ingen skal bestemme over ungen min! Men. Det er sånn at alt vi gjør og legger til rette for får følger for barna.

Lar du ungen din tasse rundt med en godtepose uten å kreve at de deler med andre, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Lar du ungen din bestemme enerådene over lekene sine når hun har besøk, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden .

Viser du ungen din at du respekterer og stoler på andre, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Synes du det er greit at ungen din roper ut at hun ikke liker mat hun får servert hos andre, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Overlater du til barnas fremtidige venner, arbeidgivere og partnere å oppdra ungen din til å rydde skikkelig etter seg, lage mat, tømme søppel, være høflig?

Overser du det hvis ungen din tar en tier fra veska di fordi han er jo så liten, og tenker at det gjør jo ikke noe for deg, du deler jo uansett alt med ham, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Lar du alltid ungen din vinne i spill fordi han blir så lei seg hvis han tapter, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Gjør du alt husarbeidet hver dag uten å invorlvere ungen din fordi du vil være snill, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Kjører du ungen din til skolen hver dag for ellers vil hun komme for seint sånn som hun somler, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Lar du ungen din sakte men sikkert bli til en ufordragelig drittsekk som kaller deg stygge ting og gir blaffen i hva du gjør og er, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Svarer du med myk mammastemme og stiller opp selv når hun behandler deg med forakt, så er det med på å forme barnet ditt for fremtiden.

Du kan kanskje redde din egen verdighet ved å påstå at du gjorde alt for barna dine. Det er verre for dem. Barn som blir foraktfulle og uten tillit til at verden har noe å by dem som de vil ha bruk for og glede av, blir fattige. Fattige på vektøy til å mestre verden og skape seg et godt liv.

Alle de fightene som utspilles i familier rundt om hver eneste dag skaper fremtidens mennesker. Det krever at vi tenker oss godt om, hver dag flere ganger om dagen. For plutselig har de flyttet hjemmefra. Forhåpentlig skal vi leve i mange år, se barna bli voksne og gamle selv. Men denne tiden med små barn, den er veldig kort. Og det vi gjør i denne tiden vil bety alt for barna i fremtiden.

Barn trenger ikke perfekte foreldre, men de trenger at vi bryr oss, at vi tenker og angrer og vurderer, og ler og tøyser og dummer oss ut, og er fine og bra og noen ganger for strenge og noen ganger for snille. De trenger at vi snakker med dem, tar dem med i undring og diskusjon. Barn og voksne trenger å være i en levende familie.

God dag alle mammaer og pappaer, med liv og latter og noen tårer innimellom!

Har du noe å tilføye her er det bare å dele med seg!

4 tanker om “Å oppdra barn til å bli elsket

 1. Du har mye rett i det du skriver her, og hver gang jeg leser sånne innlegg, kjenner jeg meg litt som en dårlig mor, derfor ble jeg glad når jeg kom til avsnittet der du skriver at barn ikke trenger perfekte foreldre… 😉 Da er det kanskje håp for både meg og mine unger også…

  Liker

 2. Å ja, jeg kjenner den følelsen, når man bare vil si jajajaja! Men det blir ikke harmoniske, trygge barn av det. De må vite at vi har endel erfaringer som gjør at vi vet hva vi gjør i mange sammenhenger. Som hva kroppen trenger av næring og søvn for eksempel…

  Liker

 3. Meget velformulert og godt innelgg, Ellen! Er veldig enig altså. Barneoppdragelse er så mye mer enn «å ha det koselig». Vi må tenke i et livslangt perspektiv. Kanskje dette er lettere å se for oss som jobber med barn hver dag og har den profesjonelle distansen til dem?

  Jeg tok meg selv i noe av dette tidligere i dag. Jeg var litt for sint og streng mot den ene sønnen min for et par dager siden. Jeg har riktignok snakket med han om dette, men tenkte likevel i dag at jeg skulle «gjøre det godt igjen» ved å gi han det jeg nektet han da, for det var jo ikke såå farlig. MEN så kom jeg på at oppdragelse ofte er ubehagelig og det må man som forelder tørre å stå i. Det er ikke vår oppgave å bli likt av barna våre, men utruste dem på en god måte for nåtid OG fremtid.

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s