MONOtasking = multitasking på menns vis

far-koker1

En herres form for multitasking:
Steker kylling, OG leser avis, OG drikker kaffe, OG sitter på en stol, OG camper!

Når man fyller hjernen hele tiden får ikke bekymringene snike seg inn og vi ender opp med å være nesten ikke tilstede. Vi skynder oss for å få tid til noe. Hvile, mer tid til barna, eller hva vet jeg. Vi vil være flinke piker og vise at vi kan gjøre mange ting på en gang. Få ting unna. Men kommer den tiden vi skal belønnes med når all multitaskingen er unnagjort, eller multitasker vi den også?

Jeg prøver å stoppe meg selv i å ha hjernen i sving med flere tankekrevende ting samtidig. Jeg forsøker å rydde i hva som kan multitaskes og ikke. For meg og min hjerne. Rydding ut av oppvaskmaskinen mens jeg lager mat går greit. Vasking av klær mens barna steller seg for kvelden går greit. Høre på radio og kjøre bil går greit.

Jeg er en sånn som slår av datamaskinen, jeg har ingen push – up varsler på iPhonen, og jeg går ut av rommet når jeg snakker i telefonen. Jeg jobber med å være der jeg er. For det er utrolig fristende å gjøre mange ting på en gang, det er gøy og gir energikick. Noen ganger. Men jeg merker at det går ut over min konsentrasjon. Skal jeg gjøre ting ordentlig må jeg gjøre bare den ene tingen. Skrive et blogginnlegg for eksempel. Det blir ikke så fort ferdig eller så bra om jeg sjekker andre blogger, epost og Facebook samtidig.

Da jeg var på konferansen Mindfullness for barn og unge ble det snakket mye om det mentale behovet for pauser. Verdien av å «tomglo» – altså sitte og glane rett ut i luften. Jeg prøver å bli bedre på det. Se ut av vinduet i stillhet.

Vi damer påberoper oss monopol på multitasking og vi kan både le og irritere oss over menn som tilsynelatende ikke behersker den evnen. Nå i jula lagde min elskede frokost. Det vil si at jeg sa noe sånt som: «Gidder du å lage frokost så bretter jeg litt tøy?» Det syntes far i huset var en grei arbeidsfordeling. Da jeg kom ned på kjøkkenet etter å ha brettet endel tøy, hengt opp en maskin og satt på en ny vask regnet jeg egentlig med at frokosten var klar. Der satt mitt hjertets utvalgte på 12. året og leste avisen i stoisk ro. OG drakk kaffe. Og på plata kokte eggene. Aha, så han leste avisa mens han ventet på at eggene skulle koke ferdig, jajja men!

Jeg skal bare innrømme at min første reaksjon var at det var vel litt lite effektivt. Men. Jeg klarte heldigvis å stoppe meg selv (så får vi høre med husfar om jeg klarte det på ekte når han leser dette til godkjenning før jeg publiserer). For vi hadde jo ferie. Vi skulle ingenting. Bare spise frokost. Og så hadde vi flere timer til disposisjon. Så hvorfor ikke bare ha en svært langsom morgen? Tror jeg må lære litt av mannen min på det feltet. Så fredag etter jobb sa jeg: » Er det greit at jeg tar en joggetur mens du lager middag?» Det var greit for ham. Jeg løp, åpnet en rødvin og fikk ferdig servert middag. For en komplett fantastisk start på helgen! Ikke noe effektive greier mens han lagde middag. Bare kald luft, iPod – shuffle, reflekser og en himmel som faktisk ikke var helt mørk ennå selv om klokken nærmet seg fem!

I november skrev TED om monotasking, en kort liten videosnutt

Er du klar for MONOtasking?

10 tanker om “MONOtasking = multitasking på menns vis

 1. Et kjempeviktig tema du tar opp her!

  «Når man fyller hjernen hele tiden får ikke bekymringene snike seg inn», skriver du. Og det tror jeg er helt riktig.

  Husarbeide synes jeg det er helt greit å multitaske. Ikke bare greit, men nødvendig. Men da er det kun rutinepreget og fysisk husarbeide som gjelder og ikke e-post o.l.

  Men multitasking forøvrig tror jeg er direkte skadelig for konsentrasjon og fokus, og rett og slett for vår mentale helse. I løpet av en dag kan vi være innom tv, avis, nyheter på nett, blogger, e-post, fag/jobbrelatert informasjon, radio, Instagram, Pinterest og Twitter….og sikkert også mye mer. Vi fyller opp og fyller opp uten å reflektere over informasjonen, eller sortere den.

  Og ikke bare er vår generasjon «flinkere» til å multitaske, vi har også denne enorme mengden informasjonskilder overalt som ikke forrige generasjon hadde.

  Jeg har merket at det ikke er bra for meg, virker dårlig på det å holde fokus, jeg mister konsentrasjonen, sover dårligere osv. For eksempel kan jeg våkne om natten med huskelister som lages helt av seg selv i hodet. Ikke sår rart, når jeg aldri kommer dit i løpet av dagen, jeg bare kjører på med ny informasjon/nye tanker.

  Jeg har derfor nylig laget en liten regel for meg selv; det er å spise når jeg spiser, drikke kaffe når jeg drikker kaffe. Dette høres selvfølgelig ut, men det har det ikke vært for meg. (Og jeg tror det kan gjelde mange flere!) Jeg har logget meg på sammen med første kaffekopp om morgenen. Og spist frokost (og lunsj hvis jeg har hjemmekontor) foran maskinen. Og jeg har vært stresset og hatt problemer med å sove. Det har vært en fin øvelse å tvinge meg selv til å sitte med kaffekoppen i en halvtime hver morgen – uten å åpne laptopen! Og å spise frokost/lunsj uten å sitte med avis/nett foran meg. Det har virket positivt på tankekverna natterstid og dessuten fått meg til å huske bedre på dagtid. Men – det har vært kjempevanskelig å gjennomføre!

  Bare prøv selv…det er ikke lett, jeg lover!

  Liker

  • Takk for langt og godt svar Hunblogger! Ja jeg vet, jeg prøver stadig å sette meg ned uten å gjøre noe annet enn å spise når jeg spiser alene. Det sliter jeg med! Men, jeg tror som du at det er nødvendig å sette hjernen på hvilemodus med jevne mellomrom!

   Liker

 2. Jeg tror nok at det er et større problem at folk multitasker enn at de gjør for lite. Det gjelder å sette standarden der det er realistisk at den er; på den plassen der man får ting gjort, men at lista ikke ligger for høyt. Tid til ingenting er viktig.

  Liker

 3. Takk for sette feelgood og kloke innlegget! Verden vil bli et bedre sted å være om flere reflekterte og praktiserte som deg! Og så skriver du så godt! Hurra for deg!

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s