Arkitektur til å få kriblinger i magen av: Pompidousenteret i Paris

Pompidousenteret er til for kunst og kultur, og det har fått sitt navn etter en tidligere fransk president.Det er tegnet av Renzo Piano og Ricard Rogers. Piano er også arkitekten bak det nye Astrup Fearnley Muséet som åpnet i Oslo tidligere i høst. Jeg så Pompidousenteret ordentlig for første gang nå i høst. Jeg har sett det flere ganger før, men dette var første gang etter at jeg har studert kunsthistorie. Pompidousenteret så helt annerledes ut for meg nå!

Dette er et byggverk helt uten bærende vegger. All bæring er lagt utenpå bygget. Slik at man kan flytte om på vegger inni etter behov. Hvilke funksjoner de ulike elementene i byggverket har illustreres ved at alt som skal frakte mennesker er malt rødt. Alt som frakter vann er grønt, og alt som frakter luft er blått. De gule elementene markerer de elektriske kablene. De hvite elementene utenpå bygget er bæring. De fungerer som strebebuer i gotiske katedraler, de holder oppe og stiver av.

I all sin praktiske funksjon er dette intenst estetisk tiltalende for meg. Jeg får kriblinger i magen av å se på denne kontruksjonen. Dette er et bygg jeg får mer og mer respekt for jo mer jeg ser på det.

Fremkaller dette kunstverket noen tanker eller følelser hos deg?

Pompidou mosaikk

6 tanker om “Arkitektur til å få kriblinger i magen av: Pompidousenteret i Paris

 1. Tilbaketråkk: fredagskunst: Matisse! | ellens oase

 2. Tilbaketråkk: en søndagsfavoritt: suvernir fra Paris | ellens oase

 3. Tilbaketråkk: kunst: Andy Warhol | ellens oase

 4. Var det på skoletur for 20 år sida. Syntes da som nå at bygget var spesielt, ikke særlig vakkert, men spennende. Men jeg ville nok ikke higa etter å ha hatt dette som utsikt fra stuevinduet. Jeg hadde forresten ikke fått med meg de fargekodene. Da lærte jeg noe nytt i dag også, takk for det.

  Liker

 5. Jeg var for aller første gang i Paris nå i høst, og fikk med meg utsiden av dette bygget. 😉
  Nå er jeg ingen kjenner av hverken kunst eller arkitektur, men synes det var et Stilig bygg. 🙂

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s