kunst: noe av det vakreste som finnes: Nike

IMG_4490

Nike av Samothrace, fotografert med min iPhone


Denne skulpturen er noe av det vakreste og mest perfekte jeg vet om. Farten i kroppen, og fallet i stoffene – for meg er dette skjønnhet på sitt ypperste, laget i marmor. Hvordan går det an, med hammer og meisel?
Nike av Samothrace dateres til 130 år før Kristus, hun var seiersgudinnen i gresk mytologi, og det er hun som inspirerte til merkevaren NIKE som vi alle kjenner. Så veldig fristene å løpe med NIKE om man ønsker seier! 

Jeg har tidligere sett en kopi i gips på avstøbningsmuseet i København. Den er vakker den og, men nå fikk jeg se orginalen i Louvre. Fristende å stemme i et HALLELUJA!

Hva liker du å hvile øynene dine på?

4 tanker om “kunst: noe av det vakreste som finnes: Nike

  1. Nå skal jeg avsløre min totale uvitenhet her… Er det en grunn til at alle slike statuer mangler hode? har de bare ramlet av i årenes løp pga at halsen er et skjørt punkt for statuen, eller er det en grunn. Skulle ikke guder avbildes med hode.

    Liker

    • Joda, de har hatt hode. Er ikke helt sikker på grunnen til at mange av hodene har blitt borte, men at det samme gjelder for hender, føtter og andre smale områder på skulpturen. Det finnes også mange enslige hoder rundt på museer. Dette er skulpturer som er gravd frem etter å ha ligget i jorda i lang tid. Fordi de hadde gått av moten og representerte gudedyrkelse som ikke var godtatt lenger!

      Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s