FOOD REVOLUTION BY JAMIE OLIVER – WHATEVER YOU THINK OF FOOD – THIS MATTERS!

Skal du en gang se noe jeg linker til, så håper jeg at det blir denne prisvinnende talen fra Jamie Oliver. Som handler om å ta tempen på og være dønn ærlige med hva vi faktisk spiser, og hva det gjør med oss. Hva vi gir barna våre hjemme, på skolen, i bursdager, på trening, på besøk. Maten er grunnsteinene i livet og i fremtiden.

Vi gjør som de gjør i USA. Det vet vi. Vi henger bare litt etter. I matsammenheng er det ille.

Sett i dette lyset blir innspillene om at bra matpakker gir dårlig samvittighet en flau affære. Vi har faktisk ikke råd til å kokketere med dårlig samvittighet, vi må gå til aksjon for bra mat hver dag, kvinner som menn.

Din mat skal være din medisin og din medisin skal være din mat, sa en gresk filosof for flere tusen år siden.

Vi må ha mat. Det kan ikke være kvinnefrigjørenede å ikke lage mat. Vi må dele på arbeidet, men ikke slutte å gjøre det!

Her er Jamie Olivers tale fra Long Beach LA 2010:

http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html

Dette er filmen som inspirerte meg til å lage et av mine bloggtemaer: SURVIVING MENU.

På tide å lage flere overlevelsesmenyer!

Hva setter denne filmen i gang inni deg?

2 tanker om “FOOD REVOLUTION BY JAMIE OLIVER – WHATEVER YOU THINK OF FOOD – THIS MATTERS!

  1. Heia Jamie! Har fulgt med litt på hans mat-revolusjon og må si jeg er imponert. Ikke bare over hans engasjement (som er formidabelt!), men over de holdningene han møter blant annet i USA. "Unger trenger ikke så avansert mat", var ett utsagn. Eller denne: "Hvorfor skal de bruke kniv?" (!)Å lære ungene om mat og kosthold er en del av foreldreansvaret. I skolen er mat og helse en ganske liten del av opplæringen. Det er ikke mange unger forunt i dag å ha skolekjøkken, lære å lage mat fra bunnen av og lære mathygiene. Jeg synes våre egne unger er veldig heldige. De har hatt skolekjøkken gjennom hele grunnskolen. Og så stolte de er når de kommer hjem og erklærer: "I dag vil jeg lage middag!" Han som har begynt på ungdomsskolen får til og med lunsj på skolen hver dag. Oppdekket påleggsbord med grovbrød og sunne pålegg, frukt og grønt. Kommunen vår sponser. (Jamie ville blitt glad!) Minsten må imidlertid smøre matpakke selv, men er blitt flink til å variere. Tar med seg det hun måtte ha lyst på den dagen av grønnsaker, middagsrester, brød eller/og frukt. Det er ikke så vanskelig å spise sunt til hverdags og hjemme, men utfordringen kommer med en gang du skal spise ute. På restauranter består f.eks. barnemenyen stort sett av usunne matvarer som pølser og chips, eller saus og pasta. Nå er våre unger blitt så store at jeg nekter dem å bestille barnemeny. Når vi en sjelden gang spiser ute kan de jammen meg velge den BESTE maten, og ikke spise søppel…

    Liker

  2. Jeg så og er så enig.I diskusjonen om skolemat har jeg hele tiden hevdet at det er foreldrenes ansvar å gi unger mat og sende med skolemat. Og at penger tenkt brukt til offentlig foring av unger burde brukes til å lære dem å lage mat selv. Midler satt av til mat og helse faget (tidl. heimkunnskap) er på noen skoler altfor lite til å kunne lage hele måltider fra råvarer. Det er en skam. Det er også en skam at det ikke finnes nok lærere med skikkelig kompetanse på dette fagområdet til å gjennomføre en opplæring med et mårettet innhold.

    Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s