kvinnesysler – også når de begås av menn

Da jeg leste Susanne Kaluzas innlegg i gårble jeg inspirert til å få dette innlegget mitt ferdig. Som mange av dere vet har hun skrevet en bok om mat i boks.Så viser det seg at noen mennesker opplever det slitsomt å se Susannes bok fordi det gir dem dårlig samvittighet. Det er faktisk folk som bebreider Susanne for å GI DEM dårlig samvittighet. Ja altså, dårlig samvittighet, det må vi ta det hele og fulle ansvar for selv. Enten så har vi god grunn til å ha dårlig samvittighet, og trenger dermed gjøre noe med bakgrunnen for den, eller så får vi bestemme oss for at det vi gjør er bra nok. Vår samvittighet er IKKE Susannes eller andres ansvar!

Kvinnene som kritiserer boka iBoks hevder at den er nok en sten til kvinners byrde. Men er det sånn da at vi ikke skal lage mat fordi vi er kvinner, og fordi kvinner alltid har laget mat? Er det et fremskritt, er det feminisme? Dette er saker jeg undrer meg stort over:

 • Når kvinner blogger om mat er det kvinnesysler og forskjønning av familielivet.
 • Menn i samme situasjon er gourmeter.
 • Når kvinner blogger om innredning av hjemmet er det kvinnesysler.
 • Menn med denne interessen er dyktige på design, arkitektur og kunst.
 • Kvinner som blogger om å holde seg i form er syklig opptatte av kropp, og et dårlig forbilde for andre kvinner.
 • Menn som sykler og løper fort på ski er sunne menn som prioriterer helse.
 • Kvinner som prioriterer å være sammen med barna sine og blogger om det, ofrer karriæren sin for barna.
 • Menn som gjør det samme er moderne og kloke pappaer, som står opp som forbilder. De lyser opp veien mot fremtidens papparolle.

Jeg har ennå ikke smakt cup-cakes, men jeg mener at kvinner må få blogge om det uten å bli nedgradert til annenrangs mennesker. Jeg opplever at det er kvinner som diskriminerer kvinner her. Menn blir ikke provosert om en kake berørt av kvinnehender krysser deres vei. Menn skriver ikke lange foraktfulle kronikker om menn som liker fotball, øl, dart, modellbilbygging, eller setter seg fore å bruke resten av livet på å bygge et kirkeorgel inne i sin egen stue. (Den siste kategorien kommer på Norge Rundt!)

Så hva er det med kvinner som er så strenge og bebreidende overfor andre kvinner?

PS: Det kunne kanskje virke som om jeg kritiserte hele matpakkeprosjektet i dette innlegget

BARN, MAT I BOKS OG KASTING AV MAT

Det var ikke meningen.

6 tanker om “kvinnesysler – også når de begås av menn

 1. Tusen takk Åshild! Diskusjonen angår kanskje de som føler at den gjør det? Jeg har ikke hatt overskudd til dette på mange år – men så har man jo muligheten som du sier med blogg! Interessant spørsmål du stiller!

  Liker

 2. Dette var virkelig bra. jeg gleder meg til onsdag. Denne diskusjonen angår kanskje ikke meg, men mine voksne barn og de valg de kommer til å ta om omsorg og jobbing.Jeg tror at hovedpoenget nå er at blogging gjør at mange valg vi tar blir synlige for alle. Men gjør det valgene verre enn om vi ikke hadde skrevet om dem?

  Liker

 3. Hei MandagsMor! Ja det uttrykket husker jeg fra jeg var liten, og det er et gufs i det som jeg skulle ønske tilhørte fortiden, men jeg synes også det passer svært godt inn i nåtiden, fullt og helt spekket med jantelov!"Må alle være så inmari handy?" er jo helt fantastisk morsomt, he he he!Jeg lager ikke fancy matpakker jeg heller, men jeg ønsker å gjøre det. Likevel har jeg altså ikke dårlig samvittighet for at jeg ikke gjør det! Det er far i huset som lager matpakker her. Nå bare til seg selv. Størstegutten lager sin egen. Minsten og jeg får servert lunsj…..Takk for at du tar deg tid til kommentere MandagsMor, inspirerende å snakke med folk om disse tingene her inne!!!God kveld til deg!

  Liker

 4. – Kvinne er kvinne verst, er et kjent uttrykk. Jeg har heller ikke sett at menn kritiserer andre menn for å være menn. Ingen menn blogger om fotballhysteri eller "må alle være så innmari handy?". Kanskje kritikk med utspring i følelse av utilstrekkelighet er et særskilt kvinnefenomen? Jeg er som du helt for likestilling og likeverd uavhengig av kjønn, men kjenner ikke noe slektskap med de som i dag (i den vestlige verden) kaller seg feminister. I følge wikipedia er feminisme:- … en idéretning som kan defineres som «et system av ideer om hva kvinnelighet/femininitet er, om …. – Og: Feminismen er nært knyttet til kvinnebevegelsen, som er en politisk og kulturell bevegelse rettet mot å etablere likestilling, med like rettigheter og likt rettsvern for menn og kvinner. – Og: Nancy Cott definerer feminisme som troen på viktigheten av likeverd mellom kjønnene, og ugyldiggjør ideen om et kjønnshierarki som et sosialt konstruert konsept… "Sosialt konstruert konsept. Kjønnshierarki. Kan det tenkes at vi i den vestlige verden, og Norge spesielt, har fått så god likestilling mellom kjønnene – at vi nå går til angrep på vår egen kvinnelighet? "Du lager ikke flotte matpakker til ungene dine, så du er ikke kvinnelig nok!", eller "Du lager for flotte matpakker til ungene, så du er FOR kvinnelig!"Dette må jeg gruble mer på. Forøvrig synes jeg "iBoks" er en fantastisk morsom bok. Selv lager jeg heller blingser med fårepølse. Plain. For det liker mine unger aller best.

  Liker

 5. Dette synes jeg er et fornuftig og godt innlegg! Jeg skriver om hva jeg vil..og hvis noen blir rasende på meg,får de si fra,eller la være. You go girl!..sier jeg som har trukket på meg tights for å jogge meg en tur..Det er din skyld,vet du ;-)Ha strålende fin dag.

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s