Hvordan rekkefølgen i søskenflokken former barna

På vei til barnehagen med egenkomponert outfit as usual
Ja det er halslue som han kaller det, solskjerm OG cap!
Og en herlig autentisk 70-tallsbukse kjøpt på et glemt lager på Grünerløkka

Storebror eller lillebror eller jente midt i mellom. Eller en helt annen posisjon i søskenflokken. Jeg tenker at det må bety noe for hvordan man blir som menneske.

Hos oss er storebror veldig nøye på reglene. Lillebror er ikke så nøye. Og de har sikkert blitt stimulert ulikt. Det er nok litt sånn at vi har gitt storebror alle relgler, hvis og dersom. Og så regner vi med at det går intravenøst rett over til lillebror. Sånn er det jo ikke.

Storebror spør om lov til alt mulig. Lillebror setter i gang. Jeg overhørte denne ordvekslingen mellom de to på badet forrige uke. Storebror sier forskrekket:

– Fikk du lov til å ha på den?
Lillebror svarte:
– Jeg vet ikke, jeg bare gjorde det.

Det var denne rosa skjorta han hadde tatt på seg, viste det seg. Og jeg sa:
– Har du tatt å deg den?

Stort glis:
– Ja!

For meg er det sånn at jeg tenker at vi bruker det vi har, og gjerne denne rosa skjorta. Jeg ble jo litt overrasket siden han nylig har proklamert at han HATER rosa.

Uansett, det der trekket ville aldri den eldste ha gjort. Som storesøster kjenner jeg storebror i gjen i meg selv og omvendt. Lillebroren her i huset tar noen sjanser. Det har ikke jeg gjort så mye som barn. Jeg spurte om mat og leggetider og tvprogrammer og alt.

Hva tenker du om dette, tilfeldig eller ikke?

God dag fra Ellen

8 tanker om “Hvordan rekkefølgen i søskenflokken former barna

 1. Jeg tror ikke så mye på at plassering i søskenflokk skaper personlighet – men det gir ulike rammevilkår for utvikling av den personligheten en har. Mine tre kjente jeg personligheten på i magen (det høres drøyt ut, ikke sant) – og det stemte. Jeg kan ikke tenke meg at de «visste» at de var eldst, yngst, midterst osv da de var fostre. Og førstemann kan jo noen ganger ende opp som enebarn. Og nummer to kan bli yngst, eller den midterste eller storesøster til ti nye. Jeg skulle gjerne hatt flere og lillebror ville gjerne blitt storebror, men det kommer nok ikke til å skje. Men de blir jo ikke nye mennesker hver gang det kommer eller ikke kommer et barn til. Det som endrer seg er rammevilkårene. Lillebror her i huset hadde fått mer ansvar og mistet minstemannposisjonen, men han hadde hatt de samme ressursene, styrkene og svakhetene som nå. Et sårbart barn som trenger mye oppfølging får kanskje større utfordringer dersom det er i midten i en aktiv familie. Barnet kan kanskje få bedre vilkår av å være eldst eller yngst. Eldre barn som greier seg bra kan bli presset til å ta på seg «for mye ansvar» og lide under det – eller kanskje vokse på det. Osv.

  Liker

 2. Der ble jeg inspirert til å skrive noe om trassalder, det kommer!Viktig å utvikle integritet! Og selvsagt enig med deg i at de er ulike avhengig av alder!God påske Barbarella!

  Liker

 3. Har ikke lest boken, men vet at jeg har lest utdrag av en bok an gang og litt her og der i reportasjer og sånn. Blir ikke lei av å diskutere hvorfor vi blir som vi blir, av ulike grunner!God Påske til deg Mari!

  Liker

 4. Tror definitivt ikke plassering i søskenflokken er tilfeldig. Det finnes en del forskning på området også som viser at dette har stor betydning. Selv er jeg eldst av fem søstre, og jeg synes det er svært tydelig hos oss hvordan vi for eksempel yrkesmessig har valgt å posisjonere oss på helt forskjellige områder. Dette er visst naturlig i søskenflokker fordi hver og en søker å finne sitt område. Veldig interessant er dette!

  Liker

 5. Det er fort å glemme at alle har en trassalder også. Hvis du sammenligner en seksåring og en treåring vil nok treåringen uansett komme ut som mindre autoritetstro! Vi er også veldig spent på hvordan minstejenta vil arte seg, men det er ihvertfall helt klart at hun har temperament så det holder. For tiden er det nei,nei, og så plutselig ja. Når HUN bestemmer.

  Liker

 6. Jeg glemte å svare hva gjelder mine egne barn. Jeg føler eldstemann her er langt mer rebelsk enn hva jeg som eldstemann var. Minstemor er foreløpig litt vanskelig å si så mye om, hun er bare bare ett år gammel da mens broren er seks år :). Det vi ser er ihvertfall at deler av temperamentet er medfødt(ingen tvil om det) og at hun kan være ganske sta. Det blir spennende å se hvordan personlighetene utvikler seg videre og hva det har å si i forhold til plasseringen i flokken. Eller om det er litt det samme som spådommer, det skrives så mye at man er nødt til å få rett i et eller annet 😉

  Liker

 7. Akkurat det spørsmålet syntes jeg er veldig interessant. Har du lest boken Storesøster, lillebror – hvordan plasseringen i søskenflokken gjør deg til den du er av Oluf Martensen-Larsen? Det var veldig spennende og interessant lesestoff om nettopp det du tar opp her.Jeg er eldst i en søskebflokk på tre, jeg har stort sett alltid fulgt reglene uten å ha store problemer med det. Var også den som alltid sa i fra hvor jeg dro. Mellomste barnet var/er en god del mer rebelsk og yngstemann her var/er mye mer lik meg igjen men har nok hatt litt friere tøyler. Det har vel kanskje noe med erfaringene foreldrene gjør seg gjennom årene også?

  Liker

Del gjerne på sosiale medier om du tenker andre vil lese denne, og takk for at du sier hva du mener!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s